Közzétette a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az idei Ünnepi Könyvét, valamint a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál időpontjait.

Az idei, immár 94. Ünnepi Könyvhét a hagyományokhoz híven június első felében, 8-tól 11-ig került megrendezésre a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. Az Ünnepi Könyvhét a legrégebbi könyvünnep hazánkban, a kortárs magyar szerzők legfontosabb bemutatkozási helyszíne. Ezzel szemben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – ahogyan a neve is mutatja – a nemzetköziséget kívánja hangsúlyozni, jellemzően ilyenkor érkeznek hazánkba a legnépszerűbb külföldi szerzők. A Könyvfesztivált 2019-ig tavasszal (áprilisban) rendezték meg, 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt elmaradt, tavaly pedig ősszel (szeptember végén) tartották meg a Millenáris parkban. Nem lesz ez másként idén sem: a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szeptember 28. és október 1. között valósul meg 2023-ban. A díszvendég személyére (aki a Budapest Nagydíjat is megkapja) még nem derült fény, de azt már tudni lehet, hogy a díszvendég ország Hollandia lesz.

Egyelőre csak találgatni tudunk, de – ha csak a hazai népszerűséget nézzük – nagy esély van arra, hogy ősszel Magyarországra látogat Arthur Brand (Hitler lovai), Hendrik Groen (Lesz ez még így se, Amíg élünk), Tonke Dragt (Levél a királynak, A Nagy Vadon titkai), Guus Kuijer (Minden dolgok könyve, Polli-sorozat), Tommy Wieringa (Szép, fiatal feleségem, Ezek az ő neveik, Szent Rita) vagy éppen Herman Koch (A vacsora, Nyaraló úszómedencével, Tisztelt M. úr!). Természetesen ezt a felsorolást még senki ne vegye készpénznek, arra viszont számítani lehet, hogy a kiadók számtalan újdonsággal fognak érkezni Hollandia irodalmi világából.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról (Fotó: Best of Budapest)