A Budapest Music Center (BMC) Opus Jazz Club színpadán rendeznek Dutch Focus címmel minifesztivált szeptember 2. és 3. között, amely a holland dzsessz változatosságát kívánja bemutatni jeles képviselőkkel.

Az elmúlt száz évben Hollandiát is elérte a dzsessz őrület és igazi európai nagyhatalommá vált ebben a műfajban, amely az amerikai hagyományokra építkezve, de azt nagyfokú kreativitással alakította át a saját nyelvezetére. Mára a világ minden tájáról érkeznek zenészek Amszterdamba vagy éppen Hágába, hogy ebben az örökmozgó stílusban itt találjanak táptalajra. Ennek ellenére Budapesten ritkán hallhatunk holland együtteseket, így különleges alkalomnak ígérkezik a BMC és a Holland Királyság Nagykövetségének közös eseménye, a holland dzsesszhétvége.

Szeptember 2-án 20 órától a DiMonGo Special lép az Opus Jazz Club deszkáira. A gitárból, Hammond-orgonából és dobból álló formáció hamar meghódította a holland dzsessz és soul műfaj kedvelőit és nemzetközi turnékba fogott. Ugyan ez a stílus nem a humorról ismert, de Cyril Directie, Frank Montis és Anton Goudsmit triójának védjegye mégis a szellemes adalékanyag. A DiMonGo dalaiban a soul mellett felfedezhetjük a funk, a rock és a lírai balladák stílusát is.

Szeptember 3-án, szintén 20 órától a Benjamin Herman Trio képviseli Hollandiát a minifesztiválon. A trio névadója, Benjamin Herman szaxofonos, az elmúlt 25 évben az ország egyik legtermékenyebb zenésze volt. Eddig 50 lemezt adott ki, köztük szerepelnek szólista megmozdulásai és a nyolctagú együttesének, a New Cool Collective-nek a korongjai is. Sokoldalúsága vitathatatlan: hazája költőivel, popénekeseivel és hip-hop előadóival is együtt dolgozik. A dalokban megtalálhatóak a punk, a dzsessz és örökzöldek feldolgozásai is.

Kiemelt kép: DiMonGo Special (Forrás: BMC hivatalos oldala)