Ma este mutatják be O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című darabját a Pinceszínházban, amelyben egy elhagyatott kastélyban Adolf Hitler, Angela Merkel, az ABBA barnahajú énekesnője, és két keményvonalas „fajfenntartó” német nő találkozik és kezd beszélgetésbe.

A nézők egy izgalmas, képzeletbeli találkozónak lehetnek szemtanúi a Pinceszínházban. A német ex-kancellár és az újjászületett ABBA együttes Frida nevű énekesnője egy szerencsétlen véletlen következtében egy egykori Lebensborn-otthon – azaz a náci Németország fajfenntartó intézményének – épületében találnak menedéket a vihar elől, ahol a Vezér múltbéli látogatásának képzeletbeli eseményei és azok szereplői még mindig szellemként kísértenek.

O. Horváth Sári drámája nincs híján a humornak, elsősorban mégsem poénról van szó, hiszen a csattanó éppen abban van, hogy ezeket az egymástól talán olyan távolinak tűnő karaktereket képes egymás mellett, kivételesen emberi hangon, már-már egy polifón hangszimfónia módjára megszólaltatni. A szövegből készülő előadás, melynek pikantériája, hogy az író egymaga a darab rendezője is, a II. világháborús miliő már-már abszurd magasságokba emelkedő félfiktív-mozzanatait és jelenkorunk két meghatározó egyéniségének önmagukkal vívott csatáit egyszerre láttatja. A darab nem riad vissza a tabuk feszegetésétől, a helyzetek abszurditásának pellengére állításától. Teszi mindezt úgy, hogy végig nagyon emberközeli marad, és a húsbavágó kérdéseket is igyekszik derűvel ellensúlyozni.

Hitlert Végh Péter, Angela Merkelt Herczeg Adrienn, Fridát Varga Klára, Erikát Dobra Mara, Gudrunt pedig Kakasy Dóra alakítja. Az előadás zenéjét Szirtes Edina szerezte, a látványt Michac Gábor tervezte.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Hitler ABBA-t énekel című előadásból (Fotó: Szabó Réka)