Ma ünnepli 65. születésnapját Hirtling István, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. 

Hirtling István 1958. március 20-án született Budapesten. Színészi karrierjét már fiatalon igyekezett megalapozni, hiszen ezirányú tanulmányait 1976-ban, a Budapesti Gyermekszínház színészképző stúdiójában kezdte meg Nyilassy Judit képzésében. 1979-ben aztán felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Kerényi Imre, Huszti Péter és Versényi Ida osztályában bontogathatta szárnyait, majd 1984-ben meg is szerezte a diplomáját. Már főiskolásként is megfordult számos színházban, 1982-től pedig egészen 1990-ig a Nemzeti Színház tagja volt. Ezt többek között a Madách Színház, a Művész Színház, az általa is alapított Kelemen László Színkör és az Új Színház követte, majd 2012 és 2019 között a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, 2019-től a Vígszínházban talált otthonra. 

Szőlőskei Tímea, Hirtling István és Vadász Gábor az Életrevalók című előadásban (fotó: Játékszín)

Pályafutása természetesen hemzseg az olyan klasszikusoktól, mint a My Fair Lady, Az ember tragédiája, a Szentivánéji álom, a Hamlet, a Mágnás Miska vagy éppen a Csókos asszony, repertoárja meglehetősen széles skálán mozog, még Székesfehérvár koronázási szertartásjátékaiban is részt vett III. Béla magyar királyt megformálva. Akik szeretnék őt a színpadon látni, azok több teátrumba is ellátogathatnak, hiszen jelenleg műsoron vannak az Életrevalók (Játékszín), A vándorkutya (Vígszínház), a Csáth és démonai (Vígszínház), az Egy szerelem három éjszakája (Pesti Színház) és a Csodálatos vagy, Júlia (Játékszín) című darabjai is, és olyan programokon is elcsíphető, mint például a Márai-est

Hirtling István és Kovács Patrícia A vándorkutya című előadásban (fotó: Juhász Éva)

Nem idegen számára a tévéképernyő (TV a város szélén, Kisváros, Egynyári kaland, Doktor Balaton) és a mozivászon (A Hídember, Magyar vándor, Üvegtigris 3, Ítélet és kegyelem, Hadik), amiképpen a szinkronizálás sem, hiszen számos külföldi kollégáját megszólaltatta már, legyen az Richard E. Grant vagy Matthew Modine. Legismertebb szinkronszerepei között tartjuk számon a Bosszúállók: Ultron kora Ultronját, a Loki sorozat Klasszikus Lokiját, A Gyűrűk Ura sorozat Celebrimborját és a Stranger Things Dr. Martin Brennerjét. Az egyik legutóbbi és emlékezetes munkája a The Last of Us szériához köthető, őt hallhatjuk az első rész legelején Dr. Neumanként (John Hannah). 

Munkásságát 1985-ben Rajz János-, 1989-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 2007-ben a Story Ötcsillag-díjat, 2012-ben az érdemes művész elismerést, 2013-ban az Ivánka Csaba-díjat ítélték oda neki. 2014-ben Csepel, majd 2016-ban Soroksár díszpolgára lett. 2016-ban az Aranyalma-díj, 2019-ben a Pro Civitate díj, 2023-ban pedig a kiváló művész elismerés büszke tulajdonosává vált. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Hirtling István (Fotó: MMA/Éder Vera)