A populáris zene hőskorának meghatározó alakjai számára tartott tárlatvezetést és klubtér avató eseményt a Magyar Zene Háza. A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című időszaki kiállítással a Zene Háza tervezett tartalmi koncepciója teljessé vált, sőt a tárlattal egy új programhelyszín jött létre. A kiállítás központi helyszíne, a Klubok tere a kor hangulatát megidézve meghitt és kötetlen beszélgetéseknek, zenés eseményeknek ad helyet hamarosan.

A Ház új helyszíne, a Klubok tere az eseményen sztárokkal telt meg, akik Jávorszky Béla Szilárd, a kiállítás társkurátorának vezetésével múltidéző beszélgetésen régi történeteket meséltek. „Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mondta el Szörényi Levente, az Illés, Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa. A Zene Háza eseményén a hazai zenei élet legendái töltötték meg a poptörténeti kiállítás tereit: többek között Bródy János, Demjén Ferenc, Deák Bill Gyula, Frenreisz Károly, Grandpierre Attila, Charlie, Környei Attila, Müller Péter Sziámi, Németh Alajos, Pajor Tamás, Schuster Lóránt és Szikora Róbert is tiszteletét tette. Kovács Katit az idő múlására is emlékeztette a kiállítás: „Kettős érzésem van: egyrészt nagyon örülök ennek a kiállításnak, másrészt szomorúságot érzek, hogy elmúltak ezek az idők” – mondta.

Szőrényi Levente és Bródy János a Nekünk írták a dalt! kiállítás megnyitóján (Fotó: Mohai Balázs / Liget Budapest)

 „Az első pillanatban tudtuk, hogy a rendszerváltozást megelőző, Magyarországon kialakult egyedülálló zenei kultúra bemutatása nélkülözhetetlen a Magyar Zene Házában. Nem tudtunk és nem akartunk az időszak teljes repertoárjának bemutatására törekedni, sokkal inkább a korszak hangulatába és kiemelkedő pillanataiba kapnak betekintést ebben az átfogó kultúrtörténeti kiállításban azok, akik megélték, és azok is, akiknek számára már történelem. Máris óriási a látogatottság, megható, amikor a látogatók a Dalok terében együtt éneklik kedvenceik felvételével az örökzöld slágereket” – fogalmazott Horn Márton, intézményigazgató.

A Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás klubtere a jövőben szűk körű, bensőséges koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget. A tavaszi szezonban beszélgetéssel egybekötött minikoncertet ad a magyar underground zenekar, az A.E. Bizottságból Wahorn András, a Trottel punk-zenekar vezetője, Rupaszov Tamás és a Európa Kiadó vezetője, dalszerzője, Menyhárt Jenő.

Kiemelt kép: Kovács Kati a saját fotója előtt, a Nekünk írták a dalt! kiállítás megnyitóján (Fotó: Mohai Balázs / Liget Budapest)