Az írók gyűjtőszenvedélye köré szerveződik a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítása, A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei, amelyből megtudhatjuk mik voltak a híres szerzők igazi kincsei Jókaitól egészen Lázár Ervinig, sőt nyolc kortárs író is megszólal a témával kapcsolatban. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum alapításának 70. évfordulóját ünneplő gyűjteményalapú kiállítás-sorozat része.

A tárlat három nézőpontból közelíti meg a gyűjtés fogalmát, az általuk őrzött írói gyűjteményeket hat tematikus csoportba rendezve mutatják be, olyan hívószavak segítségével, amelyek utalnak a gyűjtésben megmutatkozó emberi motívumokra, de rámutatnak a gyűjtemények egyedi sajátosságaira is. Az is középpontba kerül a szerzők személyes tárgyai mellett, hogy miként jelenik meg a gyűjtőszenvedély a szépirodalmi szövegekben.

A tárlat legkorábbi kiállítási tárgyai Jókai Mór kagyló- és csigagyűjteményéből, illetve botgyűjteményéből származnak. Láthatjuk Tandori Dezső játékmedvéit, Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaját, melyet neves személyek aláírásai ékesítenek, de Gyurkovics Tibor más-más országokban vásárolt kalapjait is. Tamási Áron szivarosdobozai is megjelennek, festmények Ady és Csinszka Veres Pálné utcai lakásából és Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye is.

Olyan kortárs írók gyűjteményébe tekinthetünk be, mint Bartis Attila, Kukorelly Endre, Márton László, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna és Várady Szabolcs. Beavatnak majd minket a tárgyakhoz való viszonyukba, mesélnek gyűjteményeik és írásaik kapcsolódási pontjairól, de tárgyi környezetükről is. Mindemellett megjelenik az írógép, mint a művész és az alkotás között álló szimbolikus tárgy, például Babits Mihály 1945-ben bombatalálatot ért írógépe is, amelyen életművének legfontosabb részét írta.

A szépirodalmi szövegek hangsúlyozzák a gyűjtés témáját, kirajzolódnak a gyűjtők típusai és egészen elrugaszkodott gyűjtemények is. Emellett természetesen az egyes rajongásig őrzött tárgyak jól bemutatják tulajdonosuk személyiségét, az írók tárgyai pedig rendkívül különleges aurával is rendelkeznek. A kiállítást egészen december 15-ig megtekinthetjük a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a tárlat kurátora Zeke Zsuzsanna, muzeológus.

Kiemelt kép: A Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb tárlata (Fotó:PIM/Birtalan Zsolt)