Egy évvel az eredeti megjelenést követően, tavaly novemberben itthon is újabb kötettel gazdagodott a J. R. R. Tolkien-életmű. Noha, a Númenor bukása Brian Sibley szerkesztésében az igazán hardcore Középfölde-rajongóknak viszonylag kevés újdonsággal tud szolgálni, azért jó pár érv szól a kötet elolvasása mellett nekik is – hát még a kevésbé jártasaknak!

John Ronald Reuel Tolkien nevét feltehetőleg még azok is ismerik, akik soha életükben egyetlen regényt sem vettük a kezükbe: neki köszönhetjük minden idők egyik legnagyobb fantasyját, A Gyűrűk Urát. A három kötetből álló eposz azonban – bármennyire is zseniális a maga nemében – még csak a jéghegy csúcsa, és habár a szerző viszonylag kevés művének kiadását élhette meg, fiának, Christophernek hála nem csak Tolkien határtalan képzelő- és teremtőerejét ismerhettük meg az elmúlt évtizedekben, hanem Középfölde teljes, évezredeken át tartó történelmét is. 2020-ban bekövetkezett haláláig Christopher a lehető legnagyobb odafigyeléssel és gondossággal ápolta édesapja hagyatékát, többek között így jelenhetett meg A szilmarilok, a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről, vagy éppen a 12 kötetből álló Középfölde históriája.

Ezt a hagyományt kívánta folytatni Brian Shelby, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy egybegyűjti a Tolkien halála után kiadott, Középfölde másodkoráról szóló válogatott szövegeket. Bemutatja Númenor világát és történelmét, és részleteket tartalmaz a Befejezetlen regék Númenorral kapcsolatos fejezeteiből is. Ezzel párhuzamosan a Középföldén zajló eseményeket A szilmarilok, a Befejezetlen regék és a Nature of Middle-earth című posztumusz Tolkien-kiadvány alapján ismerteti. A kötet Tolkien leveleiből is válogat, és a másodkorra vonatkozó, alapvető szövegrészek is olvashatók A Gyűrűk Urából. A könyv végén alapos jegyzetapparátust találunk, amelyek nagy részét Christopher Tolkien szerkesztői munkája inspirálta.

Alan Lee illusztrációja a Númenor bukása című kötethez

A szilmarilok című kötetben ismerhettük meg többek között az első kort és az ahhoz kapcsolódó regéket, közülük a mi szempontunkból a legjelentősebb szereplő Eärendil volt, hiszen vele ért véget ez a korszak és ő szolgáltatta a legfontosabb kapcsolódásokat a későbbi korok regéihez. Númenor szigetkirályságát azok a középföldi népek kapták ajándékul, akik a tündék mellett harcoltak az Izzó Harag Háborújában az első kor végén. A mostani kötet azonban nemcsak a sziget keletkezésének – amely az első kor 587. évének utolsó napjaiban veszi kezdetét –, hanem a felemelkedésének és bukásának történetét is ismerteti az olvasóval, valamint kitér Középfölde újjáalakulására, Melkor legyőzésére és Sauron ténykedéseire is. Tanúi lehetünk az adanok (vagyis emberek) érkezésének, megismerhetjük az uralkodókat, majd részletesen bemutatásra kerül Númenor földrajza, természetrajza, a númenoriak mindennapjai (mint a hit és a vallás, vagy a házasság és gyermeknevelés). Ezt követően Sibley végigvezet minket a másodkor közel 3500 éves korszakán, kitérve többek között Aldarion és Erendis, valamint Celeborn és Galadriel (közismerten ellentmondásos) történeteire is. A könyvben szerepet kap Celebrimbor és a hatalom gyűrűinek kovácsolása, Gondor megalapítása, a tündék és emberek utolsó szövetsége, valamint a Harmadik Kor eljövetele.

Ha létezik olyan ember, aki Tolkien összes eddigi írását olvasta, annak a Númenor bukása nem fog sok újdonsággal szolgálni. Viszont számukra éppen azért lesz igazi kuriózum ez a kötet, mert végre egyben látják a teljes númenori történelmet, ezáltal olyan összefüggésekre is rájöhetnek, amelyek felett a korábbi olvasások alkalmával átsiklottak. Aki viszont csak most ismerkedik Tolkien elképesztő világával, azoknak mindenképpen ajánlatos kézbe venni, hiszen nem csak a másodkorról, hanem Középfölde eddig ismertelen oldaláról is sok újdonságot tudhatnak meg.

Brian Sibley nagy hiányosságot pótolt azzal, hogy egy kötet alá rendezte a Númenorral és a másodkorral kapcsolatos írásokat, hiszen azok óriási jelentőséggel bírnak a későbbi eseményekre, főleg A Gyűrűk Ura cselekményére nézve, ehhez képest eddig csak széttöredezetten ismerhettük meg ezeket. Sibley ráadásul nemcsak egybegyűjtötte, hanem úgy rendszerezte ezeket a szövegeket, hogy azok viszonylag könnyen olvashatók és értelmezhetők legyenek azoknak is, akik nem annyira jártasak Tolkien világában, a kereszthivatkozásnak és lábjegyzeteknek köszönhetően azonban könnyedén képbe lehet kerülni.

Ráadásul a kötet díszkiadásnak is tekinthető, hiszen a tolkieni világot jól ismerő Alan Lee készített hozzá egész oldalas, színes illusztrációkat, valamint a fejezetek elején lévő ceruzarajzok is az ő munkáját dicsérik.

J. R. R. Tolkien: Númenor bukása (The Fall of Númenor), szerk.: Brian Sibley, ford.: Bonácz Ágnes, Magvető Kiadó, 336 oldal

Kiemelt kép: J. R. R. Tolkien: Númenor bukása (Szerzőportré: Bill Potter/Camera Press)