Hiánypótló, nyolc alkalmas gyakorlati képzést indít márciusban a Manna, amelynek célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, melyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.

„A független előadóművészeti területen óriási igény lenne olyan szakemberekre, akik nem csupán a művészeti tervezésben és kivitelezésben tudnak részt venni, hanem a jogi és gazdasági részéhez is értenek a vállalkozásvezetésnek vagy a civil szervezeti létnek. Azért indítottuk ezt a speciális képzést, hogy azok az alkotók, akik kénytelenek a művészeti munkájukhoz kapcsolódóan ezekhez az adminisztratív ügyekhez is érteni, fel tudják tenni a kérdéseiket, amelyek akár napi szinten felmerülnek.  Célunk, hogy azoknak a fejlődését és munkáját is könnyítsük, akik a kis társulatok vagy akár nagyobb együttesek hátterében dolgoznak, vagy csak vágynának ilyen állást megszerezni.” – nyilatkozta Gáspár Anna, a Manna vezetője a képzéssel kapcsolatban.

A kurzus során a Manna vezetője mellett Dr. Rihay-Kovács Zita jogász tart órákat. Vendégoktatóként találkozhatnak a résztvevők, többek között Lőrinczy Györggyel, az NKA alelnökével, majd Harsányi Bencével, aki a forrásszerzésről tart előadást, Jászay Tamással, aki elmondja mit lát és mire figyel a kurátor, pályázatkezelő szakértőnk pedig bemutatja, mitől jó egy elszámolás. Szó lesz többek között arról, hogyan érdemes elindítani egy projektet, milyen határidőket kell feltétlenül betartani, hogyan kell szerződést olvasni és írni, vagy mit szükséges ellenőrizni egy számlán. De az óraterv kitér a pályázatírás és elszámolás teendőire, az előadó-művészeti törvény gyakorlati alkalmazásaira, a GDPR-ra, sőt a tematika része a jogdíj, az adatvédelmi nyilatkozat és adatkezelés, a kommunikáció és szervezetfejlesztés is.

A szervezők két kurzust terveznek, azonos tematikával, az egyiket Budán, a másikat Pesten, az egyiket a délelőtti órákban a másikat a délutániban, hogy minél több érdeklődő számára elérhetővé váljon a képzés. A március 9-én induló és május 4-ig tartó képzésnek (minden hétfőn 10:00-13:00) a Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorház ad otthont.

Bővebb információ és jelentkezés: https://www.mannaprodukcio.hu/gyakorlati-szinhazi-kepzes/

Kiemelt kép: A Manna csapata (fotó: Kállai-Tóth Anett)