Az elmúlt hétvégén 41. alkalommal került megrendezésre az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, melynek idén is a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont. A nagy múlttal rendelkező háromnapos rendezvénysorozat idén is tízezreket vonzott a Stefánia úti csarnokba.

Az előzőleg megrendezett táncháztalálkozókhoz hasonlóan rendhagyó módon a Fonó Budai Zeneházban lőtték el a startpisztolyt, természetesen népzenei koncert formájában, mely lemezbemutató is volt egyben: Herczku Ágnes Hozomány-Magyarvista című albumát hallhatta először péntek este a nagyérdemű. Ezzel egyidejűleg az aréna nagyszínpadán a következő két nap esti gálaelőadások próbái zajlottak hivatásos és amatőr táncegyüttesek és zenekaraik részvételével.

A rendezvény állandó és szerves része a népművészeti vásár, mely szombat reggel nyitotta meg kapuit. Itt aztán mi szem-szájnak ingere, ki-ki megtalálhatta a neki tetsző ingóságokat, népi iparművészeti tárgyakat, eredeti népművészeti alkotásokat, viseletdarabokat, nemeztől a lemezig, mézeskalácstól a szalmakalapig, cipőtől a hajcsatig. Érkeztek árusok Erdélyből, Felvidékről, Sárközből, Hajdúságból, és még sorolhatnám.

Az aréna küzdőterén napközben folyamatos tánctanítás zajlott, melyet különböző egyesületek és táncegyüttesek képviselői vezettek, óránként váltva egymást. Felemelő érzés volt két világjárvány miatt kimaradt év után újra több száz táncolni tudó, vagy csak vágyó embert egyszerre megmozdulni látni egy ekkora térben, ahol tényleg minden a hallatlanul gazdag népi kultúránkról szólt. Idősek, gyerekek, fiatalok, családok összekapaszkodva forogtak felhőtlenül, mit sem törődve azzal, hogy kint a szabadban szakad a már jól megszokott áprilisi hó.

Pillanatkép a 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárról (Fotó: Rencz Norbert)

A táncháztalálkozó további állandó szakmai fórumai a Martin-, Vásárhelyi-, és Kodály-termek, ahol a szervezők ínyenc tánctanításokkal, gyermek és ifjúsági táncházakkal, népzenei koncertekkel, lemezbemutatókkal, szakmai kerekasztal beszélgetésekkel várták az oda látogatókat. A Kodály-terem külön érdekessége volt idén az 50 éves táncházmozgalomról készült fotókiállítás, mely a kezdetektől, az első, 1972-ben megrendezett fővárosi táncháztól egészen a jelenig sorakoztatott fel felvételeket. A fotók mellett sétálva a kedves érdeklődő mintegy lineárisan követhette végig azt, hogy hogy lett egy „underground” közegből tízezreket megmozgató mozgalom, melynek súlya és üzenete van, a nemzet és világ számára mind a mai napig.

Szombat este a küzdőtéren felállított színpadon a táncé volt a főszerep, ahol a Muharay-gála keretében határon inneni és túli hagyományőrző csoportok léptek fel. Az 1990-ben alapított szövetség feladata, hogy azon falusi közösségekre és csoportokra hívja fel a figyelmet, amelyek eredeti környezetükben a sajtjukként ápolják, művelik népi kultúrájukat.

Ezt követte a Táncház Díj, illetve a Táncház Érmék átadása, melyeket a szervezők olyan táncosoknak, zenészeknek, kézműveseknek, pedagógusoknak adtak át, akik fáradhatatlanul azon munkálkodnak, hogy a mozgalom üzenete minél távolabb, és minél szélesebb körbe eljuthasson a társadalmon belül.

Pillanatkép a 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárról (Fotó: Rencz Norbert)

A táncháztalálkozó első napjának zárásaként került megrendezésre a „Zene és tánc, úgy, mint Széken” – Zene és tánc, úgy, mint régen című gálaelőadás, melynek színpadra állításában közel húsz (!) fővárosi és vidéki amatőr táncegyüttes működött közre. Tehát a libabőrt a szervezők garantálták, annál is inkább, hiszen amikor a színpadon szereplő több száz táncos és zenész énekéhez csatlakozott a küzdőtéren álló, vagy a széksorokban helyet foglaló több ezer ember, akkor kezdtek csak azok a bizonyos szőrszálak az égnek állni.

A gála után természetesen az este nem ért véget, csak az arénában. A program hivatalos táncházának a Hagyományok Háza adott otthont, emellett ember legyen a talpán, aki össze tudná számolni, hogy szombat éjszaka hány budapesti kocsmában, vagy szórakozóhelyen szólt élő népzene, a táncházasok jóvoltából.

Még nem esett szó a táncháztalálkozó ikonikus helyszínéről, a Folkkocsmáról. Ez is állandó helyszíne a rendezvénynek, mely 2 napon keresztül szolgál helyszínéül egymást rég nem látott ismerősök összetalálkozásának, ide bármikor betérhet az enni-inni vágyó. Aki ide ellátogat, jó eséllyel élő népzenével fog találkozni testközelből, ugyanis a folkkocsma jellegzetessége, hogy zenélni tudó, illetve szerető társaságok is hangszert ragadnak, táncos pedig akad elég, akik jártukban-keltükben megállva fordulnak egyet az éppen összeverbuválódott zenekar előtt.

Pillanatkép a 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárról (Fotó: Rencz Norbert)

Vasárnap rendezték a Kodály-teremben többek között a Tágasságot nekünk is…! elnevezésű programot, mely különlegessége, hogy mesterek és tanítványaik, illetve szülők és gyermekeik léptek együtt színpadra. A Vásárhelyi-terem adott otthont az Országos Szólótáncfesztiválon díjazott táncosok és táncos párok gálájának, emellett a Martin-teremben folyamatosan zajlott az ínyenc táncház. A rendezvénysorozat vége felé közeledve a nagyszínpad biztosított teret az Örökség gálának, melyben gyermek és ifjúsági együttesek vettek részt, előadásukat Foltin Jolán emlékének ajánlva.

A 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár záróakkordja a már megszokott módon a Martin-gála. Nevét Martin Györgyről, a 90 évvel ezelőtt született világhírű néprajztudósról kapta, akinek munkássága olyannyira meghatározó, hogy anélkül ilyen mértékben nem élhetne a népi kultúra, kivált a néptánc Magyarországon. Az ő tiszteletére rendezett gálaműsorban lépett fel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, az Élő Martin Archívum sorozatból készített válogatással, melyet Martin György táncgyűjtéseiből készített Zsuráfszky Zoltán, aki szintúgy ismerhette a már elhunyt tudóst, mint meghívott vendégei: népművészek, akikkel az előadás koreográfiái között röviden megemlékeztek Martinról.

Az előadást követően a szokásokhoz hűen nem fejeződött be azonnal a 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, mert a magyarpalatkai banda elhúzta az utolsó táncrendet azoknak, akik még az utolsó utáni pillanatban is örömmel álltak fel táncolni.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 41. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárról (Fotó: Rencz Norbert)