A Müpa 2015-ben hívta életre historikus zenei sorozatát, a Régizene Fesztivált, amelyet idén hetedik alkalommal rendeznek meg. Március 2. és 22. között válogatott különlegességekkel várják a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszikus zene rajongóit, az előadók között ezúttal is a külföldi és a hazai zenei élet krémjét találjuk.

Baráth Emőke, a Müpa 2021/22-es évadának művésze Händel-áriákból állította össze Kettősség című koncertjének műsorát. A március 2-i est érdekessége, hogy a fiatal énekesnő művésztársa, Philippe Jaroussky ezúttal az Ensemble Artaserse karmestereként vesz részt a hangversenyen, amely lemezbemutató koncert is egyben: a budapesti közönség a világhírű szoprán Dualità címmel február közepén megjelent albumát ismerheti meg élőben. Rolando Villazón mesterségének címere ezúttal Monteverdi: a mexikói énekes Christina Pluhar együttese, az Ensemble L’Arpeggiata szólistájaként látogat március 4-én Budapestre.

Cherubini Les Abencérages című operája kivételes csemege, amelyet Vashegyi György vezényletével ismerhetünk meg március 9-én. A produkcióban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar partnereiként világhírű énekesek lépnek fel, köztük Anaïs Constans és Edgaras Montvidas. Az esti programot az opera színpadra állításában szerepet vállaló velencei Palazzetto Bru Zane tudományos igazgatója, Alexandre Dratwicki zenetörténész műismertető előadása előzi meg. Március 11-én a reneszánsz Katalóniába utazhatunk: a 16. században élt Vila, Milà, Brudieu, Flecha és De Pastrana műveit most a barcelonai Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana énekesei és hangszeresei jóvoltából, autentikus tolmácsolásban fedezhetjük fel.

Joyce DiDonato (Fotó: Sergi Jasanada)

Március 13-án A kénytelen házasság közönsége a Le Concert Spirituel, a Les Malins Plaisirs és a Compagnie d’Eventail Hervé Niquet vezényelte összművészeti produkciójából ismerheti meg, hogyan működött együtt két halhatatlan alkotó: Molière és Lully. A Metropolitan mezzoszoprán sztárja, Joyce DiDonato pedig ezúttal is tematikus esttel rukkol elő március 22-én: régi művésztársai, a Zefira Valova vezényelte Il Pomo d’Oro társaságában a természet fenségét idézi meg Éden című műsorában, Cavalli, Händel, Purcell, Gluck, Wagner, Mahler, Ives és a főként filmzenéiről ismert kortárs brit komponista, Rachel Portman műveit híva segítségül.

A Régizene Fesztivál programjaihoz Prelúdium címmel ingyenes műismertető előadások kapcsolódnak, amelyekre a hangversenyek kezdete előtt, 18 órától az Üvegteremben kerül sor, továbbá a Müpa a fesztivál során mutatja be új, kétmanuálos Kirckman csembalóját is, amely a kiváló brit csembalókészítő mester, Huw Saunders műhelyéből került ki. A részletes program a fesztivál honlapján olvasható.  

Kiemelt kép: Philippe Jaroussky és Baráth Emőke (Fotó: Edouard Brane)