Két hete elkezdődtek az évad egyik legjobban várt előadásának próbái: Tarr Béla Családi tűzfészek című filmjének színházi adaptációját Pass Andrea rendezésében láthatják majd a nézők. Az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a Trafó közös produkciójában Hernádi Judit, Gyabronka József és Péter Kata játsszák a főbb szerepeket. Az ő hármasuk évad elején már zajos sikert aratott a Becéző szavak című darabban (ami szintén egy mozifilm színpadi változata volt), most pedig társul hozzájuk Schruff Milán, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika és Török-Illyés Orsolya is, így a siker szinte csaknem garantált.

A világhírű, Kossuth-díjas rendező egyetemi vizsgafilmjének már az alapszituációja is izgalmas: Irén, a fiatal munkásasszony férje szüleinek szoba-konyhás lakásában húzza meg magát, amíg az haza nem tér a kötelező katonai szolgálatból. A családban egymást váltják az élesebbnél élesebb viták, és ezen az sem segít, hogy Laci végre hazaérkezik, sőt… a „jószándékú” após addig uszítja fiát a fiatalasszony ellen, amíg az féltékenységében szintén Irénnek támad…

Tarr Béla filmje 1979-ben a mannheimi filmfesztiválon nagydíjat kapott, Budapesten pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, valamint a legjobb elsőfilmes rendezésnek és a legjobb operatőrnek járó elismerést is.

Péter Kata a Családi tűzfészek próbáján (Fotó: Éder Vera)

Kiemelt kép: Török-Illyés Orsolya és Hernádi Judit a Családi Tűzfészek próbáján (Fotó: Éder Vera)