Ha egy előadás főszereplője egy angol király, akkor az esetek nagy többségében Shakespeare valamelyik művéről lehet szó, ugyanis a világ talán leghíresebb színpadi szerzője több darabban is feldolgozta az angol uralkodók életét. Vannak azonban olyan színművek, amelyek nem részei az „avoni hattyú” királydráma ciklusának. Ilyen Az oroszlán télen is, mely az amerikai dráma- és forgatókönyvíró, James Goldman munkája. A II. Henrik angol király, és felesége, Eleonóra konfliktusát elmesélő történet 1966-ban jelent meg először nyomtatásban, rá két évre pedig már filmet is forgattak belőle.

A Peter O’Toole-lal és Katharine Hepburnnel készült mozit 7 Oscar-díjra jelölték, melyből hármat meg is nyert, köztük a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, megosztva Barbra Streisanddal a Funny Girlben nyújtott alakításáért. Ez egyébként máig az egyetlen alkalom, hogy a főszereplőnőknek járó díjat egyszerre ketten nyerték. Goldman történetének sikerét nem csak a díjak, hanem a színházakba és mozipénztárakba is tömegével érkező emberek mutatják. A hazai közönség először 1987-ben láthatta színpadon Az oroszlán télent, melyet a Színházi adattár szerint még négy bemutató követett. A legutóbbira 2017 decemberében, a Belvárosi Színházban került sor.

Jelenet Az oroszlán télen című előadásból (fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Az Orlai Produkciós Iroda vitte színre Szikszai Rémusz rendezésében ezt a családi királydrámát. II. Henriket az Örkény Színház művésze, Gálffi László alakítja, aki most második alkalommal ölti magára ennek az angol uralkodónak a szerepét. Legelőször 1995-ben bújt Henrik bőrébe Almási Éva oldalán a Madách Színházban. Az oroszlán télen jelenleg is látható színpadi adaptációjában partnere az Orlai Produkciós Iroda laza szerveződésű társulatának egyik vezető színművésze, Hernádi Judit, akivel parádés alakítást nyújtanak ebben az előadásban.

Jelenet Az oroszlán télen című előadásból (fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Az előadás II. (Plantagenet) Henrikről és családjáról szól. Az uralkodó a XII. században élt, és hatalmas méretűre növelte Anglia területét: elfoglalta Franciaország jelentős részét. A nagy birodalom nagy felelősséggel is jár, és Henrik úgy érzi, eljött az idő arra, hogy rendelkezzen az ország jövőjéről, bár nem beteg, és nem szándékozik meghalni. Karácsonyra összehívja családját, feleségét és három gyermekét  (Schruff Milán, Ötvös András és Mészáros Máté) és amint egy légtérbe kerülnek, felszínre törnek a régi sérelmek, és még a hős katonából is anyuci pici fia válik. A hatalomért folytatott harcban, az egymás kijátszására tett kísérletek közben azonban nem csak a vér folyik, hanem a nézők könnye is, ugyanis roppant szellemesen, jó humorral játsszák a színészek ezt a totálisan a fantázia szülte történetet.

Jelenet Az oroszlán télen című előadásból (fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Az oroszlán télen annak ellenére, hogy királydráma, mégsem utánozza Shakespeare stílusát. Goldman saját, egyedi hangon szól a nézőkhöz, és olyan világot teremtett a valós személyek számára, melyben időtől és helytől függetlenül minden néző otthon érezheti magát, még ha néha, akárcsak a való életben, feszült az otthoni légkör. „A darab érdekessége az, hogy királydráma, de közben családi játék. A szereplői kicsit okosabbak, mint mi, nagyon gyorsan jár az agyuk, de ugyanolyan emberek, mint bárki más. Ugyanolyan emberi, családi csatározásaik vannak, csak nem a töltött káposztáról, hanem mások életéről döntenek. Mert megtehetik. Magunkra vagy a szomszédunkra fogunk ismerni az előadásban. Tanulságos lesz” – nyilatkozta még a premier előtt Hernádi Judit, aki a rendkívül erős személyiségű, másokat iránytani képes királynét alakítja.

Szikszai Rémusz remek érzékkel vezette végig színészeit, akik az érzelmes, megindító pillanatokat remekül oldják a humor válogatott eszközeivel. „A leghevesebb vitákat, a nézőtéren is pattanásig feszült légkört a lehető legjobban képesek fellazítani egy-egy olyan poénnal, ami csak ott, abban a szituációban működik, utólag mesélve visszaadni szinte lehetetlen. Hernádi Judit és Gálffi László fantasztikus páros ebben az előadásban: a legnagyobb vita közben is érezni, hogy a király és királynő szereti egymást, és a romantikus pillanatokba is vegyítenek annyi feszültséget, hogy végig kíváncsian figyeljük játékukat, várjuk a vita robbanását” – írtuk korábbi kritikánkban.

Az oroszlán télen legközelebb április 19-én, pénteken 19 órakor lesz látható a fővárosban, a Belvárosi Színházban. Jegyek még kaphatóak, nem érdemes kihagyni, ha egy könnyed esti kikapcsolódásra vágytok.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Orlai Produkciós Iroda