Ma ünnepeli 65. születésnapját Hernádi Judit, Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Hernádi Judit 1978-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakán, majd a Vígszínházhoz szerződött. 1986 óta szabadúszú színészként tevékenykedik, ugyanakkor két évad erejére, 1992 és 1994 között még csatlakozott a Művész Színház társulatához. Karrierje során számos politikai-közéleti kabaréban, paródiaműsorban is szerepelt, mint például a Heti Hetes, a Gálvölgyi Show vagy a Bajor Show. 2009-ben és 2011-ben a Csillag születik című tehetségkutató verseny egyik zsűritagjaként is láthatták őt a tévénézők. Hangja sokaknak lehet ismerős, a színművésznő ugyanis szinkronszínészként is dolgozott. 2017-ben csatlakozott az Orlai Produkciós Iroda társulatához, melynek jelenleg is tagja.

Hernádi Judit a Hernádi pont című előadásban (fotó: Váci Dunakanyar Színház)

A színházi adattárban több mint 80 bemutatót regisztráltak a neve alatt, melyek között olyan Shakespeare klasszikusok is szerepelnek, mint például A velencei kalmár, a Sok hűhó semmiért vagy a Szentivánéji álom. A színésznő a musicalek és operettek világában is remekel, olyan nagyszabású zenés előadásokban lépett már színpadra, mint a Hello, Dolly!, a Csárdáskirálynő, a Kabaré és a Chicago. Hernádi nem fél önmagát, emberi arcát sem megmutatni a közönségnek. Az Egy színésznő lánya című darabban lányával együtt szerepelt a Thália Színházban, amely Verebes István Maya című, a színművésznőről szóló könyve alapján készült. A Hernádi pont című monodrámájában pedig saját életét teszi szó szerint színpadra, dalokkal és sok humorral fűszerezve. A Love Letters című különleges egyestés felolvasóestre kétszer is felkérték, 2006-ban és a tavalyi év során. A jelenleg Magyarországon műsoron lévő komédiák közül az egyik, ha nem a legsikeresebb 2018-ben bemutatott Menopauza főszerepében is lehet találkozni a színésznővel a Játékszín színpadán.

Náray Erika, Hernádi Judit, Tóth Enikő És Szulák Andrea a Menopausa című előadásban (fotó: Játékszín)

Hernádi számos játékfilmben is megcsillogtatta már tehetségét. Olyan magyar klasszikusokban szerepelt, mint A Pogány Madonna, az Amerikából jöttem, A miniszter félrelép, az Ámbár tanát úr vagy az S.O.S. Szerelem. De feltűnt többek között a Tiszta Kabaré!, a Szeszélyes évszakok, a Róza néni elintézi, az Öcsi, a sztár és az Álombolt című tévéfilmekben is. Látni lehetett még emellett a T.I.R., a Kémeri és a Pasik! című tévésorozat főszerepeiben is.

Hernádi Juditot munkásságáért 1986-ban Jászai Mari-díjjal, 1993-ban pedig Déryné-díjjal jutalmazták. 1998 óta Érdemes művész, tavaly óta pedig Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

Kiemelt kép: Hernádi Judit (Fotó: Tiszeker Dániel)