Emlékházat létesít a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Herczeg Ferenc író egykori badacsonytördemici birtokán, a tervezett kiállítás a szerző olyan kevésbé ismert oldalait is bemutatja, mint borászi ambíciói, valamint a Balaton természeti örökségének megőrzéséhez, a természetvédelemhez és az állatvédelemhez fűződő aktív, közéleti szerepvállalása.

A Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással vásárolta meg az egykori birtokon álló két épületet. A területen található épületek felújítását követően a PIM szakmai tervei alapján készül majd a kiállítás, amellyel emléket kívánnak állítani Herczeg Ferencnek, ezzel is tükrözve korabeli népszerűségét. Herczeg 1926 őszén egy mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a Szent Ignác-kápolnával szemben a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte. Az író 1946-ig rendszeresen töltötte itt nyarait. Ennek köszönhetően felélénkült a település kulturális élete: számtalan írótársa, színész, tudós és vezető politikus fordult meg a nyaralóban.

Az író szívén viselte a település és Badacsony sorsát, részt vett a helyi közügyekben. Ez a gazdag hagyomány alapozza meg a Herczeg Ferenc emlékezetét felidéző irodalmi emlékhely kialakítását.

Kiemelt kép: Herczeg Ferenc (Fotó: Fortepan)