Ma ünnepli 45. születésnapját Herczeg Adrienn színésznő. 

Herczeg Adrienn 1978. október 26-án született Balassagyarmaton. Középiskolás éveit Vácon töltötte, majd jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amit 2004-ben végzett el Hegedűs D. Géza osztályában. Eközben a Miskolci Nemzeti Színháznál is tevékenykedett stúdiósként, az egyetemi gyakorlatát mégsem ott töltötte, hanem a Pécsi Nemzeti Színházban, ahová szerződtették is az SZFE elvégzése után. 2011-től 2017-ig a Vígszínház társulatát erősítette, 2015-től a Pesti Magyar Színiakadémián kezdett tanítani, 2017-től viszont szabadúszó lett. Férje Urbán Tibor, szintén színész. 

Herczeg Adrienn és Börcsök Enikő a Mikvében (fotó: Vígszínház)

Eddigi pályafutása során számos előadásban láthatta a közönség, olyan közismert művekben is, mint az Anconai szerelmesek, a Három nővér, a Liliom, a Hyppolit, a lakáj, A képzelt beteg, a Koldusopera, a Portugál, a Mikve és a III. Richárd. A nézők a Bocs, félrement! (Belvárosi Színház), Az öldöklés istene (Átrium), valamint a 3 és fél nővér (Pinceszínház) című darabokban láthatják a jelenlegi évad során. 

Sok kollégájához hasonlóan ő is kikacsintott a filmek és sorozatok világába: először a 2002-es A hídemberrel, aztán számos tévés produkcióval, többek között a Jóban rosszbannal, az S.O.S. szerelem!-mel, a 9 és 1/2 randival, a Korhatáros szerelemmel, A tanárral, a Mintaapákkal, a Mellékhatással, A mi kis falunkkal, A Királlyal, a Pepével és a Cella – Letöltendő élettel. A legutóbbi mozifilm, amiben felbukkant a 2019-es FOMO – Megosztod és uralkodsz volt. 

Herczeg Adrienn a FOMO egyik jelenetében (Fotó: NFI)

2007-ben Nívó-díjjal jutalmazták, majd a 2007/2008-as évadban nyújtott teljesítményével kiérdemelte a Színikritikusok díját a legjobb női mellékszereplőként. 2008-ban Szendrő-díjjal, 2009-ben a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó elismerésével és Pécs emlékéremével, 2010-ben pedig a Soós Imre- és Megyei Prima Primissima-díjakkal gazdagodott. 2022-ben Nagyoroszi díszpolgárának választották. 

Kiemelt kép: Herczeg Adrienn (Fotó: Herczeg Adrienn hivatalos oldala)