A Szépművészeti Múzeum MÚZEUM+ sorozatának legújabb állomásán, szeptember 14-én a 20. század modern festészetének egyik legjelentősebb mestere, Henri Matisse művészete kerül a fókuszba.

18:45-kor Rockenbauer Zoltán művészettörténész tart előadást Matisse és magyar Vadak címmel a Román Csarnokban, a Schickedanz-terem pedig a 19:15-kor kezdődő Párbeszédben a művészettel című programnak ad otthont. Winkler Nóra Földényi F. Lászlóval beszélget, aki a Typotex Kiadó gondozásában megjelent Múzeumi séták, 1992–2019 című kötetében a világ legjelentősebb múzeumaiban tett látogatásait foglalja össze. Szintén a Román Csarnokban kap helyet Németh Juci és G. Szabó Hunor koncertje, a Matisse-ra hangolva. A zenészek műsorában saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből is válogatnak, amelyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő.

A Reneszánsz Csarnokban 18 és 21 óra között Kun Fruzsina képzőművész vezetésével workshopon vehetünk részt, míg az Ókori Egyiptomi kiálltáshoz kapcsolódóan Kezet rá! címmel tartanak foglalkozást. Ez utóbbin lehetőség nyílik egészen közelről, kézbe véve megszemlélni a több ezer éves műtárgyakat, például egy szívszkarabeuszt vagy egy kanópuszedény fedelét. A gondolatok színe, Henri Matisse című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést is tartanak Záray Szilvia (Kísérletek kitörésre), Marina Eszter (Belevágni a tiszta színbe és hallani a megjelenő formát), valamint Mácsay Krisztina (Nő a szobában) vezetésével, de természetesen az állandó kiállításokat is bejárhatjuk, gondolva a látássérült, valamint a siket és nagyothalló látogatókra is.

Henri Matisse: La danse (részlet) (Fotó: Line Up Gallery)

A Márvány Csarnokban a Fine Art Bistro konyhájának köszönhetően bor- és tapaskóstoláson vehetünk rész, 18 órától pedig Jazz Szalon is várja a vendégeket. A Fine Arts jazz évtizedes múltra visszatekintő dzsesszkvartett már sokadszorra színesíti a Szépművészeti Múzeum programjait. A zenekarhoz és a műsorhoz minden alkalommal más meghívott előadóművész csatlakozik, szeptemberben Gereben Zita lesz az együttes vendége.

A részletes program a Szépművészeti Múzeum oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Henri Matisse 1913-ban (Fotó: Alvin Langdon Coburn)