Már látogatható a III. Építészeti Nemzeti Szalon a budapesti Műcsarnokban, HelyiÉrték címmel. A tárlat az elmúlt öt év hazai és határon túli építészetét összegzi, a látogatók az építészeti gondolatokat a mai kor legfontosabb kihívásaihoz kapcsolódó kérdéskörökhöz csoportosítva ismerhetik meg. A kiállítás célkitűzése, hogy a magyar építészetet a minőség uralja a mennyiség helyett az elkövetkezendő harminc évben, mindezt a lehetőségek és a keretek újraszabásával, a korábbi lemaradáshoz képest.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter a tárlat megnyitóján mindezek mellett kiemelte, hogy az építészetet a korszellem reflektáltatja és hogy ennek a bizonyos korszellemnek, vagyis a világ kihívásainak és intellektuális dilemmáinak minden alkotásban jelen kell lenie. Megemlítette továbbá, hogy az építészet identitásképző, ehhez mérten egy életre meghatározza egy gyermek gondolkodásmódját az őt körülvevő környezet.

A törvényi keret megalkotásán túl igyekszenek az állami beruházásokkal is lehetőséget teremteni a magyar építészek számára, az elmúlt 14 esztendőben 28 ezer milliárd forint értékű állami beruházás valósult meg Magyarországon. Az Építészeti Szalon kiemelt támogatásáért Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának. Úgy gondolja az építészetnek rendkívül nagy kihívást jelent ebben a felgyorsult világban, hogy egyszerre kell szolgálnia az embert és a mérnöki tevékenységet is.

A HelyiÉrték című kiállítás két témakört helyez középpontjába: az oktatási-nevelési intézményeket és a lakóházak építészetét. Az identitás és a továbbörökíthető közösségi emlékezet szemszögéből járja körül az együttélés lehetőségeit az épített örökség helyzetét feltáró szekció. A kiállítási tér végpontján helyet kap az építészeti gondolkodás, mint alkotói folyamat szimbolikus leképezése, az apszisban kialakított közösségi tér a párbeszéd, a szakmai közélet helye, hátterét a vizsgált fél évtized hazai építészeti könyvtermése adja.

A kiállítás főkurátora Dénes Eszter építész, építészeti szakíró, felkért társkurátorai Gutowski Robert, Perényi Tamás és Ferencz Marcel Ybl-díjas építészek. A tárlat egészen szeptember 15-ig megtekinthető.

Kiemelt kép: HelyiÉrték a budapesti Műcsarnokban (Fotó: Fotó: MTI/Mónus Márton)