Az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán most már hosszú ideje láthatók a National Theater Live produkciói, így a magyar közönség olyan hírességek színházi alakítását követheti a filmvásznon, mint Helen Mirren, Ralph Fiennes, Gillian Anderson vagy Benedict Cumberbatch.

Nézzük a sorozat idei programját:

Antonius és Kleopátra – október 10. 19:00 és január 7. 19:00

A 2018-as előadás történelmi hűséggel követi végig az egyik legtehetségesebb római hadvezér, Marcus Antonius és az egyiptomi királynő, Kleopátra szerelmét, majd később a férfi hanyatlását és bukását. A címszerepekben Ralph Fiennes és Sophie Okonedo látható, a rendező Simon Godwin, aki a cselekmények időrendi sorrendjének megváltoztatásával tette még izgalmasabbá a 210 perces darabot.

Audiencia – október 15. 19:00

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Peter Morgan II. Erzsébet királynő uralkodásának krónikása: ő jegyzi forgatókönyvíróként A korona című többszörös Golden Globe- és Emmy-díjas sorozatot, illetve A királynő című Oscar-díjas filmet. Audiencia című drámája is a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó életéből merít, a Buckingham-palotában zajló magánkihallgatásokba enged bepillantást, melyek során az aktuális miniszterelnök és a királynő az állam ügyeit tárgyalják meg. Olyan politikusok jelennek meg a színpadon, mint Churchill, Thatcher vagy Cameron, akik amellett, hogy az ország sorsáról értekeznek Erzsébettel, saját maguk és az uralkodó emberi oldalát is megvillantják. A főszerepben Helen Mirren látható, partnerei többek között Edward Fox, Hayd Gwynne és Rufus Wright.

Judy Dench a Téli regében (Fotó: Johan Persson)

Szentivánéji álom – november 26. 19:00 és február 6. 19:00

Shakespeare egyik legtöbbet játszott klasszikusát ezúttal egy rendkívül látványos előadás felvételéről élvezhetik a nézők: a közönség soraiba telepített nyitott színpad varázslatos erdővé változik, ahol köd terjeng és tündérek repkednek a nézők feje fölött a holdfény álomvilágában. A Nicholas Hytner rendezésében látható darab főbb szerepeiben Gwendoline Christie (Titánia), Oliver Chris (Oberon), David Moorst (Puck) és Hammed Animashaun (Zuboly) lép színpadra.

Téli rege – december 10. 19:00 és január 2. 19:00

A 2016-ban a londoni Garrick Színházban rögzített darab Kenneth Branagh, Emmy-díjas és Európai filmdíjas színész-rendező önálló színtársulatának előadásában lesz látható. A magyar nézők Mészöly Dezső műfordítása alapján készített felirattal nézhetik meg a 180 perces színművet, melyben a  Leontes szerepében színpadra lépő Kenneth Branagh mellett Paulinát Judi Dench alakítja.

Hamlet – december 19. 19:00

Shakespeare egyik legismertebb tragédiája ezúttal a londoni Barbican színház előadásában elevenedik meg. A címszerepet Benedict Cumberbatch játssza, akit nézők milliói szerettek meg a többszörös díjnyertes BBC sorozat Sherlock Holmes-aként. Lindsey Turner 2016-os rendezése az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése.

Benedict Cumberbatch a Hamletben (Fotó: Johan Persson)

Lear Király – január 24. 19:00

A Shakespeare darabok sorát az a Lear király zárja, amely George Bernard Shaw szerint is a világ legösszetettebb színműve, „Soha senki nem fog a Learnél jobb tragédiát írni!” – mondta róla. A Chichester Fesztiválszínházban 2018-ban bemutatott előadás címszerepében Ian McKellen látható, aki tíz év után öltötte magára ismét a fokozatosan megőrülő király alakját, aki a három lánya hízelgésére számítva lemond a javukra a koronáról és szétosztja közöttük az országát.

Mindent Éváról – április 2. 19:00

Gillian Anderson a magyar közönség számára elsősorban az X-akták női főszerepéről ismert, ám most végre drámai attitűdjét is megcsillogtatja a magyar közönség előtt: a Noël Coward Theatre Mindent Éváról című előadásában ő játssza Margo Channinget, a színészistennőt, akit a magát legnagyobb rajongójának kiadó fiatal, gyönyörű lány különböző trükkökkel megpróbál letaszítani az elismertség trónjáról. Évát Lily James játssza, Ivo van Hove rendezésében közreműködik továbbá Rhashan Stone, Stanley Townsend, Julian Ovenden, Monica Dolan és Sheila Reid.

Édes fiaim – április 23. 19:00

Arthur Miller 1947-ben írt drámájának számos Magyarországi premierje volt már, 1948-ban például Várkonyi Zoltán legendás társulata, a Művész Színház előadásában volt látható. Az Old Vic színház idén mutatta be Sally Field és Bill Pullman főszereplésével. Jeremy Herrin szívszorító rendezésében Kate és Joe életét követhetjük végig, akiknek mindennapjait beárnyékolja, hogy legidősebb fiuk elesett a háborúban.

Jelenet a Minden Éváról című előadásból (Fotó: filmblerg.com)

Kiemelt kép: Helen Miren az Audienciában (Fotó: verdenews.com)