Makó városának képviselő-testülete hívta életre 2001-ben a Páger Antal-színészdíjat, hogy méltó emléket állítson a hely szülöttének, a Kossuth-díjas kiváló művésznek. Az elismerést évente egyszer, egy színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, melynek tagja Hegedűs D. Géza, Tordy Géza, Kútvölgyi Erzsébet, Szalma Tamás, Réz András filmesztéta és Gyarmathy Antal. A grémium döntésének értelmében a díjat idén Hegyi Barbara, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Vígszínház társulatának tagja veheti át.

A díj a Páger-gyűrű nevet viseli, mely Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mása. Az ékszert maga a színész is elismerésként kapta, nyolcvanéves korában, a Vígszínháztól. A család hozzájárulásával évente egy példányban elkészülhet a gyűrű másolata. A díjátadóra Páger Antal születésnapjához, január 29-hez legközelebb eső hétvégén kerül sor, Makón a Hagymaházban.

Hegyi Barbarának alkalma volt együtt játszani a 87 éves koráig folyamatosan színpadon álló színészóriással, az Elveszett paradicsom című filmben mindketten szerepeltek, Páger Antal a forgatás idejében hunyt el.

Kiemelt kép: Dömölky Dániel