Ma ünnepli 70. születésnapját Hegedűs D. Géza, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Hegedűs D. Géza 1953. május 7-én Ibrányban született, ahol édesapja amatőr színházszervezőként, majd a helyi művelődési ház igazgatójaként is dolgozott a tanítás mellett, a falu moziját pedig nagyapja építette, így a leendő színész már gyermekkorában számos filmet látott. Középiskolai tanulmányait a debreceni építészeti technikumban végezte, de csak az irodalomórákon érezte jól magát, így fokozatos a színház felé fordult. Az itt ért élmények hatására jelentkezett a Színház- és Filmművészeit Főiskolára, ahol Horvai István és Kapás Dezső voltak a mesterei, 1975-ben diplomázott, ám Várkonyi Zoltán hívására már harmadévesen a Vígszínházhoz szerződött, amelynek azóta is társulati tagja.

A Harmincéves vagyok című musicallel debütált, azóta pedig gyakorlatilag a színházi irodalom minden izgalmas szereplőjét eljátszotta. Emlékezetes alakítása volt Kleist Homburg hercegének melankolikus, veszteségre kárhoztatott fiatalembere, a Kőműves Kelemen bűnössé vált idealista akarnoka, a csupa iróniával és gyengédséggel teli Barrabás B. Barrabás és a Révész A padlásból, vagy a tragikus igazságokkal szembesített Fiú Nádas Péter Találkozásából. Pályájának meghatározó szerepe lett Ibsen Nórájában Torvald, ahogy később az Úrhatnám polgár erőszakos családi diktátora, Az ünnep és az Augusztus Oklahomában bűnös apafigurája. Ikonikus alakításai közé sorolható A revizorPolgármestere is.

Hegedás D. Géza A nagy Gatsbyben (Fotó: Zsigmond László)

Jelenleg anyaszínházában játszik a Sirály, az Egy szerelem három éjszakája, A nagy Gatsby, a Hallgatni akartam, A kastély, az Anna Karenina, a Macska a forró bádogtetőn, Az öreg hölgy látogatása és a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című daraboknak. Emellett színpadra lép a Rózsavölgyi Szalonban a Gyerekek és a Churchill és Garbo című drámákban, illetve ő alakítja a Katona József Színház Lear című előadásának címszerepét.

Rendezői pályafutása 1987-ben indult, Tordy Géza, a Pesti Színház akkori igazgatója a Kőműves Kelemen színpadra állításával bízta meg. Azóta számos színművet állított már színpadra, anyaszínháza mellett például az utóbbi években a Rózsavölgyi Szalonban. A következő évadban például Peter Shaffer Amadeusa lesz látható az ő értelmezésében a Pestiben.

Több mint 70 játékfilmben és tévéfilmben szerepelt pályája során, az utóbbi években láthatták a nézők például az Így vagy tökéletesben, a Pesti Balhéban, a Vándorszínészekben, A hentes, a kurva és a félszemű című filmben, de maradandó alakítást nyújtott a Hurok, a Mancs, az Isteni műszak és a Made in Hungária című filmekben is.

Hegedűs D. Géza a Kinek az ég alatt már senkije sincsenben (fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)

1987-ben kezdett el tanítani a Színház- és Filmművészeit Egyetemen, ahol 1990 és 1993 között elvégezte a színházrendezői kiegészítő szakot is, majd 2000-ben DLA fokozatot szerzett, az évek alatt több osztály is nevelkedett a keze alatt. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület tagja, 2005-től elnöke. 2006-tól a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja, 2011-től pedig a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsának tagja.

Művészeti alkotótevékenységét számtalan díjjal és rangos kitüntetéssel ismerték el. A Jászai Mari-díjat 1980-ban, az érdemes művész kitüntetést pedig 1989-ben kapta meg. A Vígszínház Hegedűs Gyula-emlékgyűrűjét 1982-ben, a legjobb alakításért járó Ajtay–díjat pedig hétszer nyerte el. 2006-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal jutalmazták és ekkor lett Ibrány díszpolgára is. 2007-ben kiváló művész lett, és beválasztották a Halhatatlanok Társulatába. 2008-ban Gundel Művészeti Díjjal és Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal ismerték el gazdag pályáját. 2009-ben megkapta a Kossuth-díjat is. 2011-ben lett a 13. kerület díszpolgára. 2014-ben megkapta a Gábor Miklós-díjat és a Vígszínház-díjat is, ezt követte 2017-ben a Prima díj. A szakma számos alkalommal ismerte el kivételes tehetségét, a Színikritikusok díját 2007-ben, a Magyar Filmdíjat 2018-van és 2019-ben, egyszerre a Magyar Filmkritikusok Díjával nyerte el.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza (Fotó: Várady Nikolett)