Együtt vagyunk szabadok címmel hirdetett pályázatot 2021-ben a Zwack Unicum és a Budapest Park. A két márka kollaborációjának célja, hogy teret és felületet adjanak tehetséges fiatal alkotóknak, így fordítva figyelmet a hazai kortárs művészet támogatásának fontosságára. A felhívásra jelentkező művészek feladata nem más volt, minthogy a Parkban lévő Unicum fán keresztül jelenítsék meg a szabadság érzését a pandémia tapasztalatainak tükrében. Ennek keretében májustól egy különleges installáció és egy ideiglenes kiállítás fogadja a Budapest Park vendégeit.

A pályázatra benyújtott művek közül Dóczi Attila képzőművész utópikus, a párhuzamos univerzumot és a jövőt egyszerre megjelenítő elképzelését saját tapasztalatai és családi eseményei ihlették, Rédling Hanna fotó-és vizuális művész a 3D, a klasszikus fotózás és különböző digitális megoldások egyidejű alkalmazásával kísérletezett, Balázs Nikolett képzőművész alkotása pedig a festészet és a szobrászat természetközeli motívumainak ötvözésével öleli át a fát. A nyertes pályamű, ami nem csupán a kiállításban, de teljes valójában ékesíti majd a Budapest Parkot nem más, mint Sztefanu Marina grafikus- és képzőművész az Unicum gyógynövényei ihlette kreációja, ami a művész szerint kommunikációra és közösségépítésre motiválja a befogadót. Az ő munkájuk egy hónapon keresztül tekinthető meg a Park nézőterén. A grafikák mellett a művészek saját szavai is olvashatók, amiben a szabadságuk személyes megélését, valamint a művek mögött húzódó inspirációt írják le.

A pályaművek szűrése és a győztes kiválasztása egy négytagú zsűri feladata volt. Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Etentuk Inemesit, a Budapest Park kurátora és művészeti tanácsadója, Ott Anna, irodalmár, a Hadik Kávéház művészeti vezetője mellett Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere értékelte a beadott alkotásokat. A pályázat keretein belül pedig egy jótékonysági akció is megvalósult: a négy művész egyedi terveiből közönségszavazással választották ki, melyik minta kerüljön a Popshop internetes felületén jelenleg is megvásárolható pólóra, aminek bevételeiből a Fábián Juli Emlékalapítványt és a Save the Backstage szervezetet, rajtuk keresztül pedig a pandémia miatt bajba jutott zeneipari dolgozókat segítik.

Kiemelt kép: Pillanatkép az eseményről (Fotó: Budapest Park)