Évek óta hagyomány a Müpában, hogy január 1-jén Haydn remekműve, A teremtés című oratórium szólal meg. Az optimizmussal teli művet – amely az élet gazdagságát és szépségét hirdeti – ezúttal is Fischer Ádám vezényli nagyszerű énekes szólisták, a Danish Chamber Orchestra, valamint a Magyar Rádió Énekkara élén. 

„A hagyomány a folytonos ismétlésen alapul” – vallja Fischer Ádám és az újévi koncertek 2008-ban életre hívott sorozatának otthont adó Müpa. A teremtés című oratórium újévi megszólalása a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pedig a magyar koncertkultúra egyik legszebb hagyományává vált mára. Haydn évtizedeken át az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusa volt, az említett műve a bécsi ősbemutató után először a világon éppen Budán szólalt meg a szerző vezényletével, 1800. március 8-án.

Fischer Ádám korunk egyik legkiválóbb Haydn-specialistája, aki mindig új megvilágításban tárja a közönség elé e nagy művet. A dirigens a Magyar Rádió Énekkarához csatlakozó Dán Kamarazenekart (Danish Chamber Orchestra) 1998 óta vezeti, gyümölcsöző együttműködésüket olyan fontos díjnyertes lemezek jelzik, mint Mozart és Beethoven összes szimfóniájának felvétele. Az együttesnek jelenleg két magyar tagja van: Mező Péter 2016 óta első hegedűse, Seres Dóra pedig 2006 óta szólófuvolistája a zenekarnak.

Fischer Ádám (Fotó: Nikolaj Lund)

A vokális tolmácsolás világszínvonalát az esti előadáson három kiváló énekes garantálja. Mojca Erdmann napjaink egyik legjobb Mozart-szopránja, aki 2011-ben debütált a Metropolitan új Don Giovanni-produkciójában. A tenorszólam gazdájaként színpadra álló, Junior Prima-díjas Rab Gyula 2012-ben végzett a Zeneakadémián, később pedig Birminghamben és a londoni Royal College of Music falai közt tökéletesítette tudását. Konstantin Krimmel német-román bariton sokat foglalkoztatott dal- és operaénekes, aki 2019-ben a Deutscher Musikwettbewerb első díját és közönségdíját is elnyerte.

A január 1-jei esti produkciót egy fiataloknak szóló délutáni előadás előzi meg, amelyen a mű legfontosabb részeiből összeállított keresztmetszet hangzik el Fischer Ádám személyes ismertetőjével: a karmester az ifjúsági előadás keretében mesél a mű gondolatiságáról és zenéjéről, miközben magyar nyelven, Bakonyi Marcell, Megyesi Zoltán és Rácz Rita közreműködésével és az esti produkcióban is hallható nagyszerű együttesekkel szólalnak meg részletek A teremtésből.

Kiemelt kép: Fischer Ádám (Fotó: Csibi Szilvia/Müpa)