Április 7-én a Pesti Vigadó ad otthont a Nemzeti Filharmonikusok legújabb koncertjének, amelyen többek között a Harmoniemesse is hallható lesz.

A változatos est bevezetőjéül felhangzik Haydn egyik kései, nagy formátumú szimfóniája (c-moll szimfónia, Hob. I:95), amely a tizenkét Londoni szimfónia harmadik darabja – egyben az egyetlen moll mű a sorozatban. Ezt követően a magyar könnyűzene sikeres slágerszerzője trombitaversenyének ősbemutatójának lehetünk részesei. A mű 1998-ban keletkezett Malek Miklós – az Express együttes hajdani trombitása, zeneszerzője és hangszerelője – tollából, ezt most a világhírű Boldoczki Gábor előadásában élvezhetjük. A szünet után az áhítat jegyében Haydn egyik kiemelkedő tökéletességű műve, a B-dúr mise (Harmoniemesse) szólal meg. 

Az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusaként Haydnnak rendszeresen kellett miséket komponálnia, így más műfajok mellett e zenei kifejezésmódnak is legjelentősebb klasszikus mesterévé vált. Tizennégy remekbe szabott miséje közül is kiemelkedik a legutolsó, a nyolc úgynevezett nagymise közé tartozó Harmoniemesse (1802), amelyet több más hasonló műfajú művéhez hasonlóan Esterházy II. Miklós herceg felesége, Maria Josepha Hermenegilde névnapjának megünneplésére írt. A mű címében szereplő szó, a „Harmonie” a fúvósok jelentős szerepére utal a kompozícióban – a klasszika korában „Harmonie”-nak nevezték a zenekar fúvós részlegét, mert ezek a hangszerek sokszor csak akkordokat játszottak.

Az esten négy magánénekes (Váradi Zita – szoprán, Láng Dorottya – alt, Megyesi Zoltán – tenor és Kovács István – basszus) szegődik társául a Nemzeti Énekkarnak (karigazgató: Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. Őket Madaras Gergely, a külhonban sikereket arató fiatal magyar karmesterek előkelő csapatának kiemelkedő tagja vezényli. 

Kiemelt kép: Madaras Gergely (Fotó: Nemzeti Filharmonikusok)