A Krúdy Irodalmi Szalon vasárnapi eseményén, Vecsei H. Miklós Háy János, József Attila-díjas író, költővel beszélgetett. A rendezvényen, amely Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöknek védnökségével valósult meg, a szerző többek között az írói szokásairól is mesélt.

Vecsei H. Miklós megkérdezte, hogyan kell elképzelni az író alkotási folyamatát, amiről elárulta: „leülök, és egy szuszra megírom”. Háy a tavaly megjelent, Cégvezető című művét hozta példának, miszerint „az a világ, amit én a műveimben meg akarok építeni, az nincs meg előre. A műalkotásnak a lényege a tervezetlenség, hogy teljesen ösztönszerű, valójában nem lehet tudni, hogy honnét jön elő az a dolog. Nekem nagyon kicsi a tervezettségem, nagyon kevés jegyzettel dolgozom, és itt nem a ténybeli tudásra gondolok. Olyan tekintetben, hogy merre kanyarodik a cselekmény, mi lesz a valódi téma, milyenek lesznek a hőseim – ezeket előre nem tudom. Alakul, ahogy alakul. Minden vélemény, ami egy műalkotásról kialakul, egy író, egy festő vagy egy alkotó részéről, az mind utólagos. Három nap alatt írtam meg az alapokat. Leültem reggelenként, volt egy mondatom, ez lett a Cégvezető első mondata, ebből indítottam el a regényt. Akkor még nem volt címe, nem tudtam, hogy kiről fog szólni, három napig 40-40 oldalt írtam. Így létrejött egy alapanyag, ami akkor még rettenetes volt, rajtam kívül senki nem tudta volna elolvasni. Ilyenkor döntök, hogy van-e benne szív, vagy nincs, megfogtam-e a szívét a dolognak vagy nem. És ha tudom, hogy megfogtam, akkor igenis dolgozom rajta tovább.

Háy János író és Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke (Fotó: Steindl Gabriella)

Vecsei ez után arra volt kíváncsi, hogy ki tudta volna-e dobni az írást, ha rossznak ítéli? „Fájt volna nagyon a szívem, biztos próbálkoztam volna még vele. De ha nagyon nem működik, akkor kidobnám. Ha valamihez rosszul nyúlsz hozzá, azt valójában nem lehet kijavítani. Ha hamis, tartalmatlan, érzelmileg erőtlen, akkor hiába pofozgatod, valójában csak azt tudod elérni, hogy ügyesebbek lesznek a mondatok, és látszólag olyan, mintha lenne benne érzelmi attitűd. Fontos, hogy ne legyen hamis, mert a műalkotás valamilyen módon igazat akar állítani a világról” – válaszolta az író.

Háy János könyve: Amit gondolsz – az van lefestve (fotó: Steindl Gabriella)

Természetesen Háy János legújabb művéről is szó esett: a hétvégén megjelent zsebkönyvben, a szerző a tavaly elhunyt festőművész, Omara előtt tiszteleg. Az Amit gondolsz – az van lefestve című legújabb POKET-könyv egy különleges vállalkozás eredménye: Omara – Oláh Mara (1945–2020) hatvan darab festményét és miniatűrjét adták Háy kezébe, aki e képekből inspirálódva írta a szövegeket. Írásai igyekeznek követni a képek hangulatait, nézőpontját, motívumait. Az oldalpárokon lévő képek és szövegek így alkotnak újonnan létrejövő, elválaszthatatlan műalkotásokat. A kötet a POKET egyik legizgalmasabb összművészeti projektje.

Kiemelt kép: Háy János és Vecsei H. Miklós (Fotó: Steindl Gabriella)