Június 20-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi termében A Hónap kincse – Színház az egész… című kamaratárlat részeként Schwanner Endre fotográfus Haumann Péterről készült fotókiállítása.

Haumann Péter (1941-2022) színművész, rendező, a nemzet színésze 1963-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát, majd a debreceni Csokonai Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a budapesti 25. Színház és a József Attila Színház művésze lett. 1973-ban a Madách Színházhoz szerződött, ahol számos jelentős szerepet formált meg. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, később az Arizona és a Radnóti Színházhoz szerződött. 1994-2016 között a Katona József Színház társulatának tagjaként dolgozott, majd szabadúszóvá vált. Utoljára 2021-ben a Macskák című musical 1500. előadásában lépett színpadra a Madách Színházban.

A kamaratárlat megnyitóján Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy A Hónap kincse kiállítás sorozat aktuális tárlatán ezúttal két művészeti ágat, a színművészetet és a fotóművészetet kötötték össze. Fisli Éva történész, muzeológus, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a tárlat központi eleme egy vitrin-installáció, amelyben egy hat fotót tartalmazó, fotónegatív-csík található, amelyből Schwanner Endre fotós később előhívta a képeit.

A fényképeket kivetítve is bemutatják, melyeken a Madách Színház 1977-es, William Shakespeare Hamlet című drámájának a próbák során készült, az Egérfogó-jelenetéből származó mozzanatokat láthatnak az érdeklődők. Az előadásban Haumann Claudius, a király, Psota Irén pedig Gertrud királyné szerepét játszotta, de emellett természetesen több más előadás fotói is láthatóak lesznek.

Kiemelt kép: Haumann Péter (Fotó: meglepetes.hu)