A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozatának a keretein belül arra vállalkozik, hogy egy-egy kiállítás központi témáját három nézőpontból, három világkép alapján közelítse meg. A tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek gondolkodásmódjában, eszközeiben és eredményeiben vajon vannak-e hasonló vonások? Ezen területek meghívott vendégei 10-10 perces előadásban fejtik ki a nézeteiket, melyeket követően közös beszélgetésre kerül sor.

A téma, amiről a Hatszemszög októberi alkalmán közösen gondolkodnak, a modern technológiának az emberi értelemre, tudatra gyakorolt hatása. Vajon pusztulásra ítél minket a technológia, vagy éppen, hogy megment attól? Felemészt, vagy felemel? A tudomány oldaláról Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász, kommunikációkutató, a művészet oldaláról Szauder Dávid médiaművész, a gazdaság oldaláról pedig Kovács Gyula „mesterséges intelligencia evangelista” mutatkozik be a beszélgetésben.

Dr. Veszelszki Ágnes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Kutatói munkásságához tartozik a digitális kommunikáció vizsgálata, a marketing és a nyelvészet kapcsolódási lehetőségei, valamint a tudománykommunikáció és a vizuális manipuláció témaköre. Jelenleg a deepfake és az Al témaköre foglalkoztatja leginkább. Szauder Dávid művészettörténet és intermédia szakon végezte tanulmányait. Jelenleg a berlini Momentum Galéria művésze és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros digitális művészeti tanácsadója. Műveiben az emberi emlékezet, a társadalom és a technológia összefüggéseit vizsgálja interdiszciplinális művészeti eszközökkel. Számtalan nemzetközi kiállítás résztvevője, jelenleg a mesterséges intelligencia képalkotásának elemzése és szintetizálása a fő érdeklődési köre. Kovács Gyula villamosmérnök és közgazdász a Neuron Solutions társalapítója és ügyvezetője, mely a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazására fókuszál. Szívügyének tekinti a technológia okos és felelős felhasználását, így szívesen vállal oktatást és előadói tevékenységet a Neuron nevével fémjelezve.

A program a „Nem vagyok robot.” A szingularitás határain című kiállításhoz kapcsolódik. Az eseményen való részvétel ingyenes, egyben regisztrációhoz kötött.

Kiemelt kép: Ludwig Múzeum