Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Bőköz Fesztivált Baranya megye négy falujában: Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben, augusztus 26. és 29. között. A szervezők 32 helyszínen, 100 összművészeti programmal, többek között koncertekkel, színházi előadásokkal, országos kovácstalálkozóval és Roma-udvarral várják az érdeklődőket.

A Bőköz Fesztivál célja, hogy a négy településen folyamatosan jelen legyen a színes, minőségi kultúra. A fesztivál igazgatója, Pataki András kiemelte, hogy újdonságként a kulturális nyitottság, az identitás erősítése és a hagyományőrzés jegyében a fesztivál keretein belül roma közösségek mutatkoznak be zenével, tánccal és gasztronómiával a Tésenfán megnyíló Roma-udvarban. Új elem lesz Szaporcán a bőközi kovácstalálkozó is, amelynek részeként az ország több tájegységét képviselő tíz mester öt padvázat kovácsol majd, melyekhez Szatyor Győző, a népművészet mestere készít faragást.  

A szaporcai Hétöles-tó színpadon a szombati főnapon Rúzsa Magdolna ad koncertet. Kémesen, az Ormánság nagyszínpadon szerepel majd többek között a Tóth Vera Quartet, Szarka Gyula, a Grappa Jazz és a Pendelyes Táncegyüttes. Színházi előadásként érkezik a fesztivál falvaiba a Kövek című tanjáték Molnár Anikó és Papp Attila előadásában, és ugyancsak az ő tolmácsolásukban lesz látható a Silentio transeo, a XX. század elhallgatott irodalma nevű pódiumest is.

A programokon való részvétel ingyenes. A fesztivál az Andrásfalvy Bertalan-mintaprogram részeként valósulhat meg.  A VI. Bőköz Fesztivál részletes programja a weboldalon érhető el.

Kiemelt kép: Pillanatkép a tavalyi fesztiválról (Fotó: a Bőköz Fesztivál honlapja)