Március 19-én veszi kezdetét a VI. Jelen/Lét Fesztivál, a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten: a programsorozat kilenc napja alatt 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.

A hatodik alkalommal megvalósuló rendezvényen a tizenhárom nemzetiségből nyolc vesz részt saját előadással. A szervezők felkérték a Kassai Állami Színházat is, hogy lépjen fel Magyarországon, ennek eleget téve a fesztivál március 21-i hivatalos megnyitójának napján adja elő a teátrum társulata a meghurcolt és 1950-ben kivégzett Milada Horákováról szóló előadását. Az idei fesztivál felvezető rendezvénye lesz a 10. Színházi Olimpiának, amely 2023 legnagyobb világszínházi eseménye. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója Valerij Fokin rendezővel, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatójával a nemzetiségi színházak ügyét a nemzeti színházakhoz kapcsolva létrehoztak egy szövetséget, több mint 50 tagszínházzal: szeretnének az európai nemzetiségek színházainak egyfajta központot, fesztivált létrehozni.

Újdonságot jelent, hogy az idei fesztivál programja workshopokkal bővül, ahol nemzetközi szaktekintélyek oktatják a szakma fogásait: érkezik Predrag Vukovic-Pedjolino drámapedagógus, színházi bohóc, aki Peter Brooktól is tanult Hollandiában, C. Nagy István a commedia dell’arte karakteralkotásról tanít, Vadim Gusev a Demidov-módszert oktatja, Adam Devenport pedig Chubbuck-technikát tanít. Emellett színészportrék is gazdagítják a programot, valamint megemlékeznek Gergely László rendezőről, színházvezetőről, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség korábbi elnökéről is.

A fellépők között szerepel a Vertigo Szlovák Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a bolgár Malko Teatro, a CinkaPanna Cigány Színház, a Kassai Állami Színház, a Karaván Színház, az Urartu Örmény Színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a Theater Jetzt, a Pécsi Horvát Színház, az Ani-Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata. A részletes program itt olvasható.

Kiemelt kép: Pillanatkép a VI. Jelen/Lét Fesztivál sajtótájékoztatójáról (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)