Október 2. és 5. között, négy napon át várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az VI. MagdaFeszt a Csokonai Teátrumban, a Csokonai Fórumban, valamint a Debreceni Református Nagytemplomban, a MODEM-ben és az Apolló moziban.

Az első MagdaFesztet 2017-ben rendezték meg, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából, mostanra a többnapos programsorozat a debreceni ősz egyik kiemelt kulturális eseményévé vált. Idén a fesztivál Visky András A test történetei című többrészes drámájának III. és IV. részével, Éva és Artemisia történetével veszi kezdetét, az előadásokat Visky Andrej rendezi. Éva történetének ihletforrása Surányi Z. András és Frivaldszky Bernadett Az ember lánya című, egy budapesti prostituált életéről szóló dokumentumfilmje, Artemisia Gentileschi személyében pedig a nyugati kultúra első hivatásos festőnőjét tisztelhetjük.

A fesztivál második napján Nemes Zsófia, a Csokonai Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője tart Nyílt táncműhelyt. A tánctagozat debreceni jelenlétéről október 3-án Nemes Zsófiával Gyürky Katalin, a Csokonai Nemzeti Színház irodalmi referense beszélget. A PR-Evolutiont először a fesztivál közönsége láthatja a Blue man… és fehér című produkcióban: az előadás első része a „teremtés koronájának” titkairól vall, a férfiélet rejtelmeit kutatja, míg a második része minderre rímelve és ennek párjaként a női lét érzéseit tolmácsolja. Szólani most címmel zenésítette meg Újhelyi Kinga, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze a kortárs magyar líratermés színe-javát, a hangszerelésben Dargó Gergely segítette. A produkcióban Varga Klári színművész, Dargó Gergely (zongora, harmonika, cajón) és Pusker János gordonkaművész működik közre. 

Mentes Júlia és Rohonyi Barnabás az Ida regénye című filmben (Forrás: Magyar Filmadatbázis)

Október 4-én Goda Kriszta Ida regénye című filmjét vetítik az Apolló Moziban. A rendező a Gárdonyi-regény szabad feldolgozásával saját világot teremtett, a szerelmi szál kiemelésével romantikus vígjátékot alkotott. Este a budapesti Nemzeti Színház tolmácsolásában Az ajtó című, Szabó Magda regénye alapján készült nagysikerű előadást láthatja a közönség Szabó K. István rendezésében. A fesztivál zárónapján, október 5-én mutatják be a Szabó Magda-életműsorozatban Kiálts, város! címmel idén megjelent drámakötetet a Csokonai Teátrum előcsarnokában, 17 órától Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész Annamária énekel című kötetbemutató performanszára invitálják a közönséget a MODEM-be, majd 19 órától az Abigél titkai című esten nagy gonddal összeválogatott töredékek szólalnak meg Szabó Magda csodálatos életművéből Piros Ildikó előadásában és szerkesztésében.  

A fesztivál programját beszélgetések is színesítik. Október 3-án gróf Nádasdy Borbálát kérdezik Asszonyszerelem, asszonysors című kötetéről, másnap a Csokonai Nemzeti Színház művészeti főtitkárának színházi kutatómunkája eredményeként született A sűrített nő című tanulmánykötetét ismertetik, ami azért is különleges, mert a debreceni művészek is segítették a szociológus munkáját.

Kiemelt kép: Szabó Magda 1978-ban (Fotó: Molnár Edit/MTI)