Magyar, osztrák, szlovén, német, holland, spanyol és mexikói résztvevőkkel augusztus 15. és 22. között, immár hatodik alkalommal szervezik meg Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémiát.  A kurzus művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a hamburgi Zeneművészeti Főiskola kürt professzora.

A Kürt Akadémián két korcsoportban zajlik a képzés: a mesterkurzuson 17-28 éves korig 24 résztvevővel, illetve a fiatal korosztály kurzusán 12-16 éves korig 8 résztvevővel.  Évente csaknem 30 résztvevővel zajlanak a kurzusok, idén a mintegy 60 jelentkezőből összesen 32 kürtös vehet részt az eseményen.

A kurzust tanárai között lesznek: prof. Christian- Friedrich Dallmann (Berlin), prof. Zempléni Szabolcs (Hamburg/ LFZE Budapest), Takács Miklós (Drezda), prof. Saar Berger (Trossingen), Szőke Zoltán (LFZE Budapest) és Borbíró Máté (PTE Pécs) is. A korrepetitor Akiko Nikami (Berlin) lesz.

Az évente megrendezésre kerülő eseménynek a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola ad otthont.  A programot hangszerkészítő mesterek (Juhász Zoltán/Juhász Naturhorns, Klaus Fehr/Fehr Horns, Florian Kühn/Ricco Kühn Horns, Hans Herrmann/Alexander Horns) hangszerkiállításai és előadásai színesítik, valamint tesztelni is lehet majd a kiállított hangszereket és tartozékokat. Az érdeklődők részt vehetnek a hangszerészek bemutató előadásain és natúrkürt kurzuson is.  Az Akadémia nyitóhangversenyén a kurzus tanárai mellett fellép Kristóf Réka (énekes, a Virtuózok tehetségkutató 2017-es abszolút győztese) és Ránki Fülöp (zongoraművész) is.

A képzés a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, illetve az MMA és az NKA támogatásával, a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében jött létre.

Kiemelt kép: Az V. Kürt Akadámia résztvevői (Fotó: Balatonfüredi Kürt Akadémia)