Április 27-től június 8-ig tartó rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo (DEX) az Artisjus fővárosi székházában, amelyen ismert magyar és külföldi zenei szakemberek vesznek részt.

Idén hatodik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX-et, a rendezvényt 2018-ban azzal a céllal indították el, hogy támogassák az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsenek a szakmai fejlődésre. A kezdetben kétnapos konferenciát a szervezők 2022-ben négy tematikus napra bővítették, idén pedig külön rendezvénysorozattal várják a zenei alkotókat. A másfél hónapos széria során speciális fókusztémákra épülő mesterkurzusokkal és limitált férőhelyes mentoring- és műhelymunka-programokkal várja az érdeklődőket a DEX. Az idei első alkalmakon a zene rezonanciájáról, a dalszövegek és az igazság kapcsolatáról, a funkcionális zeneszerzői karrier beindításának módszereiről, jogdíjkérdésekről, a szerkesztők zeneválogatási metódusairól és számos más kérdésről esik szó.

Az eseménysorozaton a résztvevők neves szakemberek mesterképzésein bővíthetik tudásukat és fejleszthetik alkotói kreativitásukat. Április 27-én Faltay Csaba a funkcionális zeneszerzésről beszél, május 16-án pedig a nemzetközi hírű Musikmakarna zeneiskola oktatója, a svéd Niclas Lundin segít újragondolni a topline-író módszereket angol nyelvű Essentials of Hit Toplining programjával. Május 25-én ifj. Malek Miklós azt boncolgatja, vajon a zene a szívnek, az észnek vagy a testnek szól. The Checklist című angol nyelvű mesterkurzusán a slágerek sikerességét megalapozó pszichológiai, érzelmi, kulturális, zenei és technikai elemekről esik szó. A sorozatot június 8-án Beck Zoltán, a 30Y zenekar Artisjus-díjas énekes-dalszerzője Igazmondás akarata című mesterkurzusa zárja, tematikájában a szövegírót és a dalszöveget helyezi középpontba és olyan mélységekben is elmerül, mint a legitim megszólalási pozíció feltételei az alternatív alkotói térben.

Kiemelt kép: Beck Zoltán (Fotó: Gádoros Márk)