Nagy-Britanniában, Németországban és Ausztriában is fellép augusztusban a Budapesti Fesztiválzenekar 40. ünnepi évadának keretében.

Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon négy koncertet is ad a Budapesti Fesztiválzenekar: az első augusztus 8-án A jövő zenekara című előadás lesz, ahol Fischer Iván Nicola Benedetti fesztiváligazgatóval arról beszélget, miként jelenthet követendő példát a zenekar a jövő klasszikus zenekarai számára.  A fesztivál közönsége megismerheti a Midnight Music babzsákos koncertformáját is, a keddi koncerten Antonin Dvorák 8. G-dúr szimfóniáját játsszák majd. Az augusztus 9-i előadáson Bartók Bélától a Román népi táncok és az E-dúr zongoraverseny, Kodály Zoltántól pedig a Galántai táncok is hallható lesz. Az augusztus 10-i előadáson Weber- és Mendelssohn-darabokat adnak elő a zenészek. Londonban három hangversenyt ad a zenekar a BBC Proms rendezvényén: a Royal Albert Hallban többek között Ligeti György és Bartók Béla darabjait is hallhatják az érdeklődők, egy másik koncerten pedig a közönségre bízzák a műsor kiválasztását. A turné utolsó előadásán, augusztus 13-án Ligeti György, Bartók Béla és Beethoven darabjait játsszák.

Augusztus második felében a Fesztiválzenekar Grafeneggben két, Brémában pedig három koncertet ad. Grafeneggben augusztus 18-án Weber-, Haydn- és Beethoven-darabokat játszanak Fischer Iván vezényletével, trombitán Selina Ott működik közre, augusztus 24-én pedig Johannes Brahms d-moll zongoraversenyét és a c-moll szimfóniáját Cristian Macelaru vezényletével és Rudolf Buchbinder zongorista, a Grafeneggi Fesztivál művészeti igazgatója közreműködésével hallhatja a közönség. A Brémai Fesztiválon három rövidebb koncertet is ad a zenekar augusztus 19-én, ezek műsorán Bartók-, Haydn-, Monteverdi-, Ligeti- és Beethoven-művek, valamint klezmer- és magyar népzenei darabok kaptak helyet.

Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó: bfz.hu)