Tegnap a Művész Kávéházban tartott sajtóreggelin Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Harangozó Gyula, művészeti igazgató kötetlen beszélgetés során részletesen ismertette a három helyszín nyári programjait. Idén összesen hat saját bemutatóval várják a nézőket a Dóm téren és az Újszegedi Színpadon, illetve lesz két „befogadott” előadás is, a REÖK Palota pedig izgalmas képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthon.

Június 21-én egyedülálló táncszínházi bemutató nyitja az évadot, A hullámzó világ – Szöged népe, Betyárvilág tisztelgés Szeged előtt. A Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készülő előadás a 140 évvel ezelőtti nagy árvíz eseményeit idézi meg, de Rózsa Sándor korába is betekintést nyernek majd a nézők a különleges koreográfiák segítségével.

Június 28-től kezdve öt alkalommal is a Queené lesz a főszerep a Dóm téren. A PS Produkció musicale a We Will Rock You a tavalyi magyarországi ősbemutató után megérkezik Szegedre is, ahol Szemenyei János / Scheich Dávid, Stéphanie Schlesser / Török Anna és Sári Éva / Kecskés Tímea éneklik a zenekar hallhatatlan slágereit. Ezt követi a Madách Színház Szerelmes Shakespeare című előadása, július 12-től beköltözik a hét Oscar-díjjal jutalmazott szerelmes történet a csillagtetős színházba Petrik Andrea és Nagy Sándor főszereplésével.

Jelmeztervek az Aidához (Fotó: Szegedi Szabadtéri)

Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan idén is lesz opera bemutató a Szegedi Szabadtérin, Verdi Aidája ráadásul különleges jubileumát ünnepli, ugyanis idén lesz 80 éve, hogy először bemutatták a Dóm téren. A monumentális producióban a díszlet Atlantisz különleges elsüllyedt világát fogja megidézni, az egyedülálló hangzásvilágról pedig a 140 fős énekkar és a 100 fős zenekar gondoskodik majd. Kesselyák Gergely rendezése július 6-tól lesz látható Ádám Zsuzsannával a címszerepben. Az évad utolsó Dóm téri bemutatója sem kisebb vállalás, az öt Tony-díjra jelölt musical, a Titanic augusztus 9-től lesz látható. A történet Peter Stone és Maury Yeston által jegyzett színpadi változatát Somogyi Szilárd rendezi Vágó Zsuzsival és Veréb Tamással a főszerepben.

Az elmúlt években megújult Újszegedi Színpad eddig többnyire külsős produkciók befogadására szolgált, ám ebben az évben három saját bemutatóval készül itt is a Szegedi Szabadtéri. Moliére komédiáját, a Don Juant Herczeg Tamás rendezésében, Jakab Tamással a címszerepben láthatják majd a nézők július 19-től. Ezt követi augusztus 2-tól Brecht egyik legismertebb műve a Koldusopera, melyet Bocsárdi László állít színpadra a Szepsiszentgyörgyi Színház színművészeinek közreműködésével. Az utolsó premierrel a családoknak kedveznek a szervezők, a számos országot megjárt, egyedülálló nemzetközi sikereket elért Hófehérke és a hét törpe című mesebalett augusztus 16-án kerül bemutatásra az Újszegedi Színpadon. A teljesen megújuló előadást ezúttal is Harangozó Gyula rendezi, a díszletét pedig Kentaur tervezi.

Részlet a Hófehérbe és a hét törpe című mesebalettból (Fotó: Szegedi Szabadtéri)

A REÖK-palotában idén nyáron két kiállítás lesz megtekinthető. Holnap nyílik meg a 40. Nyári Tárlat, amely a hazai kortárs művészet közel 100 alkotójának műveit mutatja be, a biennálé-rendszerű kiállítás a táblaképfestészetről, grafikáról és plasztikai áramlatokról ad átfogó és hiteles, stilárisan sokszínű képet. Július 25-én nyílik meg a Bob Dylan kiállítás, ahol Amerika egyik legnagyobb művészének Magyarországon még soha nem látott alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

További információk a Szegedi Szabadtéri Játékok programjairól: https://www.szegediszabadteri.hu/

Kiemelt kép: Nagy Sándor a Szerelmes Shakespeare-ben (Fotó: Mohos Angéla)