A neves nemzetközi világzenei lista, a World Music Charts Europe 200 legjobb idei albuma közé hat magyar és egy magyar-lengyel lemez is felkerült.

A Romengo és Lakatos Mónika Folk utca című albuma érte el a legjobb helyezést, amely júniusban a 4. helyen végzett a WMCE féléves listáján, jelenleg pedig a 11. helyen áll. A WMCE zsűrije (huszonhat ország ötven világzenei rádiós szakembere) hónapról hónapra, illetve félévről félévre pontozza a megjelenő albumokat, és több ezer előadó közül választják ki a legjobbakat. Az idei év végi toplistát a ciprusi Antonis Antoniou vezeti a Thorisma című albumával, a második helyre az olasz Antonio Castrignano & Taranta Sounds került a Babilonia című lemezzel, a harmadik helyezett pedig a boszniai Divanhana lett a Zavrzlama című anyagával. A 2022-es világzenei toplistán a 63. helyre rangsorolták a Meszecsinka Árnyék című albumát, a 64. helyre Cserepes Nachtmusik című anyaga, a 67. helyre Branka Én Csépem/Moj Cip című lemeze került. A WMCE lista 70. helyét egy magyar-lengyel közös produkció, a Babra & Megitza Razem című albuma, a 166. helyét a Góbé Élem című anyaga, a 200. helyét pedig a Cimbaliband Szabadon című zenei albuma érdemelte ki.

A Romengo Folk utca című lemezét tavaly decemberben adták ki, a WMCE toplistáján két hónappal később a 3. helyen szerepelt, márciusban a 4., áprilisban pedig a 12. helyre került. A Folk utca a Romengo oláh cigány hagyományokban gazdag zenei gyökereit eleveníti meg, helyet kaptak rajta hallgatók, botoló, több táncos dal és egy lányszöktetés története is.

Kiemelt kép: Lakatos Mónika (Forrás: Bandcamp)