Május utolsó vasárnapja ünnepeljük itthon a nemzetközi gyermeknapot. Erre az alkalomra minden városban és településen rendezvényekkel, különféle játékokkal várják a gyerekeket. A színes szabadtéri programok mellett a színházakba is érdemes lesz ellátogatnia a családoknak, ugyanis több játszóhely is tematikus nappal, valamint a kicsiknek szóló előadásokkal várja a közönséget. Ezekből, az egész család számára szórakoztató és kellemes élményt nyújtó produkciókból válogattunk – nem csak gyereknapra ajánlva őket.

Hófehérke

Fotó: jegy.hu

Május 27-én a fővárosban találkozhat a közönség az „országjáró Hófehérkével„, ugyanis gyermeknap a Papp László Sportarénában adják elő a Grimm-testvérek gyűjtéséből fennmaradt klasszikus történet alapján készített nagyszabású családi musicalt. Az új köntöst kapott tündérmese zenéi, díszlete és látványvilága együtt biztosítja kicsiknek és nagyoknak is a szórakozást. A turnézó előadást illuzionista trükkök, profi táncosok, artisták, és énekkar tarkítják.

Hol látható: Országszerte több helyszínen is
A főbb szerepekben: Katona Klaudia, Solti Ádám, Peller Mariann, Andrádi Zsanett, Faragó András, Galambos Lajcsi, Mező Zoltán, Ondrik János, Torres Dániel, Békefi László, Czető Ádám, Köleséri Sándor, Száraz Dávid és Hugó, a vizsla

Rumini

Fotó: jegy.hu

Berg Judit nagy sikerű meséje, a Rumini 2007-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve kitüntetést, 2011-ben pedig a Pesti Magyar Színházban keltek életre az írónő speciális varázsvilágának szereplői. Rumini, a matrózegér és a Szélkirálynő nevű hajó legénysége és utasai új útra indulnak, ám a Ferrit-sziget gonosz úrnője életveszélyes kelepcébe csalja őket. Onnan pedig csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni. A mesejátékot két részben játsszák, színházpedagógia foglalkozással kiegészítve.

Hol látható: Pesti Magyar Színház
A főbb szerepekben: Takács Géza, Horváth Illés, Szatmári Attila, Tóth Sándor, Gémes Antos, Pavletis Béla, Szűcs Sándor, Ágoston Péter, Horváth Anna/Szűcs Kinga, Fillár István, Benkő Nóra, Kubik Anna

A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk „budapesti iskolája” (fotó: MTI/Kallos Bea)

A kötelező olvasmányokból készült előadások közül a legnagyobb sikerrel talán a Vígszínház zenés darabja, A Pál utcai fiúk fut, már több mint egy éve. Molnár Ferenc történetét és annak szellemiségét Geszti Péternek és Dés Lászlónak sikerült olyan dalokba átültetnie, amivel nem csak meg lehet szerettetni a kisiskolásokkal a színház világát, de sokkal könnyebben meg is érthetik azt, amit a regényt olvasva fiatalon talán csak kevesen: mennyire fontos, hogy egymásra figyeljünk.

Hol látható: Vígszínház
A főbb szerepekben: Fesztbaum Béla, Wunderlich József, Vecsei H. Miklós, Csapó Attila, Király Dániel, Tóth András, Zoltán Áron, Szántó Balázs, Csiby Gergely, Medveczky Balázs, Kovács Olivér, Józan László, Ember Márk, Nádas Gábor Dávid, Tóth Máté, Borbiczki Ferenc/Gados Béla

Szegény Dzsoni és Árnika

Gubik Petra és Kocsis Dénes (fotó: Gordon Eszter)

Lázár Ervin meseregénye közel negyven évvel ezelőtt jelent meg. Az ebből készült előadás 2017 májusában, majdnem pontosan egy évvel ezelőtt debütált az Operettszínházban. A vándorútra kelő szerelmespár története többféle bábtechnikát használva elevenedik meg a közönség előtt, akik klasszikus kesztyűs bábtól óriás maszkig mindent láthatnak. Az előadás különleges hangulatú, szívet melengető világzenei dallamait Szirtes Edina Mókus szerezte, a játékos dalszövegek pedig Závada Péter munkái. A Szegény Dzsoni és Árnika történetéből kiderül, hogy az önzetlen szeretet csodákra képes.

Hol látható: Budapesti Operettszínház
A főbb szerepekben: Kocsis Dénes, Gubik Petra, Ottlik Ádám, Papadimitriu Athina, Angler Balázs, Kovács Domokos

Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőttkor küszöbén

Dékány Barnabás és Kerekes József (fotó: Hatszín Teátrum)

Tavaly év végén mutatta be a Hatszín Teátrum az angol írónő, Sue Townsend regénysorozatának főhőséről készült előadást. Adrian Mole neve és karaktere fogalom lett generációk számára, történetei, átélt vagy éppenséggel átszenvedett problémái sokak arcára csaltak mosolyt, segítettek továbblépni a bajos kamasz-hétköznapokon. Akár olvastuk, akár valamelyik sorozatot vagy filmet néztük, talán mind elmondhatjuk ismertük Adriant, vagy kicsit, mi voltunk ő.

A világsikerű könyvsorozatból készült ősbemutató egyszerre derűs és fájdalmas, szórakoztató és elgondolkodtató történet: vajon a kamaszok, vagy a felnőttek világa érthetetlenebb? Vajon a felnőttek tényleg felnőttek-e? Vagy sokszor kamaszabbak a kamaszoknál…

Hol látható: Hatszín Teátrum
A főbb szerepekben: Dékány Barnabás, Osváth Judit, Georgita Máté Dezső, Létay Dóra, Kerekes József, Király Attila, Szalai Kriszta, Fehér András e.h., Litauszky Lilla e.h., Kádas Petra e.h.

Holle anyó

Fotó: budapestbabszinhaz.hu

Szintén egy újabb mese a Grimm-gyűjteményből. Holle anyót nagyon sokan ismerik, és ha a történetét pontosan nem is tudja mindenki felidézni, a párna és a havazás kapcsolata talán sokak emlékezetében maradt meg. Ez a misztikus mesealak egy szép, színes mesekönyvet idéző előadásban elevenedik meg a Budapest Bábszínház művészeinek köszönhetően. A történet a klasszikus, a főszereplő pedig két lány, Bella és Ella bejárják a jóság, tisztelet, szorgalom, segítőkészség, egyben a felnőtté válás útját. Az előadás különlegessége a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnika, melyek segítségével igazi varázslat jöhet létre a színpadon.

Hol látható: Budapest Bábszínház
A főbb szerepekben: Kovács Marianna (Holle anyó, Néni), Pájer Alma Virág (Bella, szorgalmas lány), Spiegl Anna (Ella, lusta lány), Radics Rita (Mostoha), Kemény István (Kemence, Péter), Kovács Judit (Almafa, Kislány), Beratin Gábor (Kakas, Bácsi, Főkukac), Bánky Eszter (Kisfiú)