Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze nyerte el a magyar színházi élet egyik legjelentősebb elismerését, a Kaszás Attila-díjat, melyet azok a színészek kaphatnak meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az elismerést augusztus 29-én Debrecenben, az Országos Színházi Évadnyitó Gálán adták át a színművésznek.

Harsányi Attila 1973. május 28-án született Miskolcon. Első színészi munkahelye 1990 és 1991 között a budapesti Nemzeti Színház volt, majd 1991 és 1993 között az Arany János Színház munkatársaként dolgozott. 1993 és 1995 között a Független Színpad társulatának tagja, majd két évadon át, 1995 és 1997 között a Budapesti Kamaraszínház színésze volt. A következő bő tíz évben dolgozott Szegeden, Pécsett és Szolnokon, 2008 óta azonban a Miskolci Nemzeti Színház oszlopos tagja. A színművészt az idei évadban olyan előadásokban lehet látni, mint a Lear halála, a Francia rúdugrás, a Vadkacsa, a Bál a Savoyban, a Linda Vista, a Hazatérés, a Hermelin, a Tartuffe, a Bolha a fülbe, a Mágnás Miska, a Vízkereszt, vagy bánom is én, a hamarosan bemutatásra kerülő A „K” ügy, a Gyévuska vagy az Amphitryon. „Az egyik leghitelesebb dolog az, ha a színészről a kollégái és a közönség mondja azt, hogy díjra érdemes. A díj azt jelzi, hogy amit éppen csinál az ember, az minőségi” – nyilatkozta Harsányi Attila a Kaszás Attila-díj jelölésekor. 

Harsányi Attila a Tartuffe egyik jelenetében (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Idén rekordszámú, mintegy 40 társulat jelölt színészt a díjra, amely jelentős anyagi megbecsüléssel is jár, hiszen 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elismeréssel járó összeget bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelte, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

Kiemelt kép: Harsányi Attila a Kaszás Attila-díjjal (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház Facebook oldal)