Idén öt koncerttel várja a közönséget a Müpa nyárvégi fesztiválja, a JazzTime: augusztus 26. és 28. között a Hot Jazz Band, az Echoes of Ellington, Kozma Orsi és a közelmúlt hazai felfedezettjei lépnek fel az évadkezdő programsorozaton.

A háromnapos fesztiválon nemcsak a hangulat, hanem szokás szerint a felhozatal is parádés lesz, a nyitóesten mindjárt a kifejezetten erre az alkalomra életre hívott Echoes of Ellington című produkció várja a nézőket. A nyolctagú formációban a műfaj avatott képviselői egyesítik erejüket, a német, holland, angol és magyar művészek pedig nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy Duke Ellington örök érvényű munkásságából adjanak bőséges ízelítőt. Múzeumi atmoszférától vagy poros nosztalgiától azonban nem kell tartani, a jazztörténet egyik legnagyobb zeneszerző-zongoristájának művei ugyanis Frank Roberscheuten üde, magával ragadó hangszerelésében lesznek hallhatóak.   

A második napon a Müpa kültéri színpadán a 2022-es Jazz Showcase-en már bemutatkozó, a szakmai, illetve a közönségdíjat bezsebelő együttesek, a Reggie Jonas Jr. Trió és a Bangó Adrienne Quartet lépnek fel, az estét pedig a Hot Jazz Band zárja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Kossuth-díjas együttes vendégszólistákkal és -zenekarokkal kiegészülve ad koncertet: érkezik többek között Illényi Katica, Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings, de társaival színpadra lép Bóbis László sztepptáncvilágbajnok és Janicsek Gábor szvingtáncvilágbajnok is.

A zárónapon Kozma Orsi Barbra Streisand! – és én? című estjén a káprázatos előadói képességekkel megáldott, több műfajban maradandót alkotó énekesnő legnagyobb slágerei, korai, kevésbé ismert dalai és legendás duettjei hangzanak el – utóbbiak Szabó Kimmel Tamás vendégszereplésével. A koncert gazdag hangzásvilágát Kozma Orsi saját zenekara mellett a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar garantálja. 

Kiemelt kép: Hot Jazz Band (Fotó: Mario Gray)