Május 20. és 22. között rendezik meg a Zsolnay Pikniket: a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben több mint hetven, javarészt szabadtéri, többnyire ingyenes kulturális és családi programot kínálnak szervezők az érdeklődőknek.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. a pécsi fesztiválszezon nyitóeseményén a hagyományoknak megfelelően zenei, irodalmi és gasztronómiai csemegékkel várja a családokat. A rendezvényre közös produkcióval érkezik Simon Márton költő, slammer és iamYank. Kollár-Klemencz László Zabolátlan lovaim című lírai dalestjén Farkas Róberttel és Dargay Marcellel lép színpadra, míg a Zongoristatalálkozón a New Orleans blues műfajban, dob kísérettel három zongorista boogie-woogie párbaját hallhatja a közönség. Grecsó Krisztián és Beck Zoli Hoztunk valamit magunkból címmel készül egy időutazós, zenés irodalmi pódiumestre. Fellép továbbá az ‘I love Swing’ formáció, az Eliza Bliss Band, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint JaMese és a Swing A La Django. A Bóbita Bábszínház bemutatói mellett a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadásában Sárkányölő Sebestyén, a szegénylegényből lett hős története elevenedik meg a bábszínpadon.

Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián (Fotó: jegy.hu)

A koncertek és előadások mellett a kézműveskedés szerelmeseinek is kedveznek: lesz fémműves workshop, gyöngyfűzés és Buborékbűvölő workshop is. Mindezek mellett szabadtéri jóga és gyerekjóga, varázslénykeresés, kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. Az Amalgam Collection gyárlátogatásán a látogatók betekintést kaphatnak az autómakett-készítés folyamatába, a PTE Művészeti Kara pedig megnyitja az érdeklődők előtt a Festészet és a Szobrászat Tanszék műtermeit. Különleges gasztronómiai programok között a Chori pan workshopon argentin kolbászos szendvicseket készíthetünk, valamint a pizza workshopon Szabi, a pék ismerteti meg a résztvevőkkel a nápolyi pizza titkát. Mellettük a Rolling Grill Circus és a Partisan gondoskodik a finom falatokról és hűsítő kortyokról. A Zsolnay Pikniken három jótékonysági program is elindul az ukrajnai háború áldozatainak támogatása céljából az UNICEF Magyarország közreműködésével, továbbá az Ukrajnából érkező menekültek a belépődíjas esti koncerteken is ingyen vehetnek részt.

A koncertekről és a programokról részletesen a Zsolnay Negyed oldalán lehet tájékozódni.