Június 1. és 3. között rendezik meg a Trafó Galériában és a Trafóklubban a Kék órák – Három este a fluiditásról című eseménysorozatot, amelynek fókuszában azok a szüntelen átalakulásban lévő és egymásba folyó megközelítések állnak, amelyek teret engednek a társadalmi normák és bináris fogalmak mentén meghatározott rendszereken kívül elhelyezkedő köztes pozícióknak. A háromnapos eseménysorozat alatt a műfajok és szerepek határai feloldódnak; a bemutatott installációk, videó-művek, performanszok, zenék, elméleti szövegek és filmek pedig fluid estékké sűrűsödnek.

Június 1-jén 19 óra 30 perckor veszi kezdetét Janky Máté, Molnár Csaba, Muskovics Gyula Az utolsó óra című, 90 perces performansz-előadása, amely a tánc, a szöveg, a videó, az installáció és a kísérleti elektronikus zene eszközeivel dolgozik. Az előadás Muskovics A person who functions normally in a sick society is himself sick (Az, aki normálisan működik egy beteg társadalomban, maga is beteg) című esszéje alapján készült, amelyben a szerző többek között LaBruce 2008-as Otto; or Up with dead people (Otto, a zombi) című filmjét elemzi. Ez követően a nap tematikájához kapcsolódó meglepetés filmvetítésre is várják az érdeklődőket a galériában. 

Másnap Horváth Gideon mutatkozik be Az esszenciáról című performansz-előadásával és installációval, este 20 órakor pedig Paul B. Preciado Orlando, my Political Biography című filmjét vetítik francia nyelven, angol felirattal. A film kiindulópontja Virginia Woolf Orlando: Egy önéletrajz című regénye, melynek főhőse a történet közepén nemet vált, és 36 évesen nővé válik. A film után kötetlen beszélgetés és zenehallgatás lesz a galériában. A zárónapon már kora délután, 14 órakor kezdetét veszi a programok sora: Egy szörnyszülött szól hozzátok – Paul B. Preciado filozófiájáról címmel Kiss Kata Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kritikai pszichoanalízis doktori programjának hallgatója és Horváth Gideon képzőművész tartanak olvasókört. A délután folyamán többször is levetítésre kerül Sharon Hayes Ricerche: Three, Pauline Boudry és Renate Lorenz I Want, valamint Lili Reynaud-Dewar Rome, November 1st and 2nd, 1975 című filmje, amelyek angol nyelven, illetve angol felirattal kerülnek bemutatásra.

A sorozat minden eseménye ingyenes. További részletek a programról a Trafó oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: Kék órák – Három este a fluiditásról (Fotó: Trafó)