Március 31-én debütál a Rózsavölgyi Szalon 2021/22-es évadának harmadik bemutatója, Lucy Kirkwood Gyerekek című darabja. 

„A mai hatvanasok előtt még ott az élet” – ezt vallja a fizikus házaspár, Hazel és Robin is. A kemény munkával töltött évtizedek után vidéki házba költöznek, jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek. Szövögetik a jövővel kapcsolatos terveiket. Egy nap beállít hozzájuk egykori kolléganőjük, Rose. Hosszú ideje nem látták, hajdan együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben barátinak tűnik a látogatás, de csakhamar kiderül, egy monumentális játszma zajlik, az este végén pedig Hazel és Robin életük legnehezebb döntésére kényszerülnek.

Lucy Kirkwood 2016-os darabja – amely Magyarországon először kerül bemutatásra – az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette, a The Guardian pedig az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta a művet. A Gyerekek megrázó vízió arról, hogy miután a 20. század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben a gyerekeink kénytelenek lesznek megfizetni ennek az árát. Kirkwood nem száraz környezetvédelmi tandrámát, hanem páratlanul izgalmas darabot írt: csupa élet, csupa humor, miközben a három hétköznapi hős története mélyen megrendítő is.

A Gyerekek szereplőit Hegedűs D. Géza, Egri Márta és Kiss Mari kelti életre, akik még a Színművészetiről ismerik egymást, de így, együtt, hárman eddig még nem játszottak, így a mostani produkció mindenképpen színháztörténeti eseménynek számít. A darabot Baráthy György fordította, a jelmezeket Kárpáti Enikő, a látványt Enyvvári Péter tervezi. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly (Büszkeség és balítélet, Mi történt Vegasban – Centrál Színház, Hamis hang, Redőny – Orlai Produkciós Iroda, Shirley Valentine – Jászai Mari Színház) állítja színpadra, aki először rendez a Rózsavölgyi Szalonban. 

Kiemelt kép: Ujj Mészáros Károly, Egri Márta, Hegedűs D. Géza és Kiss Mari a Gyerekek olvasópróbáján (Fotó: Gordon Eszter)