A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án az életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára. A Concerto Budapest vendégművészeként pódiumra lép többek között Baráti Kristóf, Maxim Rysanov és Juliane Banse is.

A Concerto Budapest tematikus napjai közt immár harmadik éve jelenik meg kiemelten egy-egy zeneszerző, Beethoven és Brahms után ezúttal Schubertre esett a választás. „Bár mindig azt nyilatkoztam, hogy Bartók és Beethoven áll hozzám a legközelebb, valószínűleg Schubertet is nagyon szerethetem, hiszen az életem fontos fordulópontjain Schubert ott volt velem mindig”- mondta el Keller András zeneigazgató a témaválasztás indoklásaként.

A Concerto Budapest Franz Schubertnek szentelt tematikus napja a kora délutáni koncerten az A-dúr Pisztráng-zongoraötössel, az A-dúr rondóval és a h-moll „Befejezetlen” szimfóniával indul. Ezt követi a Kupolateremben az f-moll fantázia és a d-moll „A Halál és a lányka” vonósnégyes, az esti nagykoncerten az a-moll „Arpeggione” szonáta után a szerző gazdag daltermésének gyöngyszemei szólalnak meg a világszerte ünnepelt német szoprán, Juliane Banse előadásában, majd a „Nagy” C-dúr szimfónia zárja a programot. Baráti Kristóf hegedűművészként és karmesterként is közreműködik a koncerteken, először vezényli vendégkarmesterként a Concerto Budapest zenekart.

Talán nevezhettük volna úgy is a programot, hogy ’Hallgassunk Schubertet…minden nap!’ Zenéje nyugalmat és békét ad a világnak, hisz épp olyan emberi, esendő és törékeny, mint mi mindannyian, csak ő ezt meg is meri mutatni. Ebben a zenében a fájdalom és az öröm is egy finom fátyol mögül jelenik meg előttünk, amelyet nem tudunk megérinteni, ő mégis megérint mindannyiunkat” – olvasható Keller András személyes ajánlójában.

Kiemelt kép: A Concerto Budapest zenekara (Fotó: Benkő Sándor)