December 22-én és 23-án a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös előadásában lesz látható a pécsi Kodály Központban A diótörő című balett, Vincze Balázs koreográfiájával, Böhm György rendezésében.

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű – amelyen generációk nőttek fel és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz – a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. Szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. A produkció először lesz látható a Kodály Központban, három nemzetközi hírű, emblematikus pécsi alkotóműhely (Pannon Filharmonikusok, Pécsi Balett, Bóbita Bábszínház) egyedülálló együttműködésében, Michac Gábor díszletében, Rományi Nóra jelmezeivel, Vincze Balázs koreográfiájával, Vass András vezényletével és Böhm György rendezésében.

A koprodukciós partnerek több szálon is kapcsolódnak egymáshoz. Két alkotóműhely a Pécsi Nemzeti Színházból indult, majd a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Balett évtizedekkel később önálló társulatként talált otthonra a Zsolnay Kulturális Negyedben. A Kodály Központban működő zenekar, a Pannon Filharmonikusok szakmai életében a Pécsi Nemzeti Színház szintén meghatározó állomás volt egykor. A két nemzeti minősítésű művészi közösség, a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok korábban már dolgoztak együtt, de ez lesz az első alkalom, hogy a bábművészettel kiegészülve hoznak létre közös produkciót. Az együttműködés pikantériája, hogy mindhárman jelentős jubileumot ültek idén, így A diótörő előadásai mintegy megkoronázzák születésnapi ünnepségsorozataikat.