Június 10. és 12. között rendezik meg az Újrajátszás – Jankovics Marcell világa című rajz- és animációs játékfilmfesztivált, amelyre három napon keresztül várják a gyerekeket és felnőtteket a Marczibányi Téri Művelődési Központba. 

Hogy mi köti össze Toldit és Gusztávot, a Kalákát és Gálvölgyi Jánost? Ki hívta újra életre Az ember tragédiáját és kinek a keze vezette a Magyar népmesék gyönyörű, máig feledhetetlen vonalait? Megannyi csodálatos, bátor hős és varázslatos mesevilág megalkotója, Jankovics Marcell. Az ő szellemisége, tehetsége és generációkban nyomot hagyó alkotói munkássága előtt tisztelegve rendeznek júniusban háromnapos vetítéssorozatot rövidfilmjeiből, tévésorozataiból és egész estét animációból. Munkásságát olyan dramaturgiai építkezés fémjelzi, amely tudatosan megválasztott mintát követ. A művész mindig is arra törekedett, hogy animációiban a lehető legegységesebb látványt hozza létre.

A tavaly május 29-én elhunyt Jankovics Marcell a magyar mozgóképművészet legmeghatározóbb alakja volt. Népszerűségét a mindenki által ismert animációs filmjei mellett közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönhette. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége. Animációs filmjeiről szólva nehéz elkerülni a szuperlatívuszokat. A legnépszerűbb és leghosszabb rajzfilmsorozatok (Gusztáv, Magyar népmesék), a legsikeresebb rövidfilmek (Sisyphus, Küzdők) és a leggrandiózusabb animációk (Az ember tragédiája) közül számos alkotás fűződik az ő nevéhez a magyar animációs film történetében. A több, mint 60 évet átfogó animációfilmes pályája elválaszthatatlan a Pannónia Filmstúdiótól, a népmese-animációkon generációk sora nőtt fel, és ma már hungarikum lett.

Jelenet a János vitézből című rajzfilmből (forrás: Budapesti Klasszikus Film Maraton)

Június 10-én 17 órakor a rövidfilmek szekció nyitja a programsorozatot. Az érdeklődők megtekinthetik az Arcmás – Imago (2014), a Prometheus (1992), a Küzdők (1977), a Sisyphus (1974), Az élet vize (1971), a Mással beszélnek (1971), a Mélyvíz (1970), a Hídavatás (1969) és a Tendenciák (1967) című alkotásokat. Ezt követően kerekasztal beszélgetés keretében vitatják meg a látottakat Hoppál Mihály néprajztudós, Péterfi László szobrász és Szemadám György képzőművész részvételével. A napot a Jankovicsok című dokumentumfilm zárja.

Szombaton a tévésorozatoké lesz a főszerep: délelőtt a 2021-ben bemutatott Toldi kerül vetítésre, amelyet a Kaláka együttes koncertje követ. Délután a Mondák a magyar történelemből, a Magyar népmesék és a Gusztáv néhány epizódját tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap az egész estés animációs filmek kerülnek terítékre: az 1973-as János vitéz, az 1981-es Fehérlófia, a 2002-es Ének a csodaszarvasról és a 2011-es Az ember tragédiája lesz látható. A 18 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetésen Molnár Piroska és Fullajtár Andrea vesz rész, mindketten több filmben is kölcsönözték hangjukat a szereplőknek, a moderátor Péterffy Zsófi. 

Jelenetkép a Toldi című animációs filmsorozatból (Fotó: Film.hu)

A Marczibányi Téri Művelődési Központ Kamaratermében megrendezésre kerülő ingyenes rendezvény fővédnöke Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Kiemelt kép: Jankovics Marcell (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)