A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált, ezúttal rendhagyó módon, ugyanis a rendezvény programjait három modulban, márciusban, májusban és októberben nézhetik meg az érdeklődők. Az első szakasz március 24. és 28. között lesz.

A szervezők ebben az évben különös figyelmet szentelve a gazdasági helyzetnek, illetve a változatos és folyamatos kulturális programkínálatnak, arra a következtetésre jutottak, hogy három modulra osztják a Tamási Áron Színház rangos színházi fesztiválját, így kímélve meg a nézőket egy 12-14 napos rendezvénysorozat anyagi, illetve szellemi terheitől is. Ez utóbbi alatt arra gondolnak, hogy a sűrűn egymást követő programok mindegyikét nehéz befogadni. Az is fontos szempont volt, hogy a három blokkra osztott fesztivál kisebb anyagi forrást igényel a rendező intézményektől, amelyek egyelőre a márciusi és májusi rendezvények gazdasági feltételeire fókuszálnak, az őszi modul nagyban függ majd a szponzoroktól és a pályázatokon elnyert támogatásoktól is.

A márciusi szakaszban olyan színházi előadások érkeznek majd Sepsiszentgyörgyre, mint a Rimini Protokoll Uncanny Valley című futurisztikus drámája, a Small Theatre of Vilnius Ványa bácsija és a Witkacy Színház Sławomir Mrożek A mészárszék című műve alapján készült előadása. Látható lesz további az Andrea Mureșanu Színház Blasted című darabja és az M Studio Mozgásszínház romeo@julia.com című produkciója. A Tamási Áron Színház a Pintér Béla jegyezte, Hegymegi Máté rendezte Gyévuska című előadással képviselteti magát a programban.

A színházi programokon túl fellép majd a 2012-ben alakult Jü zenekar is, akik egyedi hangzásvilágukban egyesítik a rock intenzitását, a free jazz szabadságát, az ambient-textúrák hipnotikus hatását és a különböző népzenék nyersességét.

Stúdióterektől a Sepsi Arénáig sok helyszínen lesznek előadások, de a helyek száma korlátozott, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a jegyek elővételben való megvásárlását ajánlják az érdeklődőknek. Diákcsoportok számára kedvezményes jegyeket is áruba bocsájtanak, de csak korlátozott számban.

Kiemelt kép: Jelenet a Blasted című előadásból (Fotó: volkervornehm.com)