Közel 25 év után érkezik ismét Magyarországra Mike Oldfield, a világhírű brit rockzenész 50 éve jelentette meg ma már klasszikus albumát, a Tobular Bells-t, amelyet a jubileumi turnén jövő februárban Veszprémben, Debrecenben és Budapesten is bemutatnak.

Február 23-án a Veszprém Arénában 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, 26-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lép színpadra Mike Oldfield és a kilenc zenészből összeállított zenekara. A kétrészes produkció zenei vezetője, hangszerelője és egyben producere is az angol ikon, akihez most karmesterként közeli alkotótársa, Robin Smith csatlakozik. A koncertet vendégként a Müller Péter Sziámi AndFriends vezeti fel.

Oldfiled a berkshire-i Readingben született, tízévesen lemezeket hallgatva tanult meg gitározni az apjától kapott hangszeren. Két év múlva már elektromos gitáron játszott és klubokban lépett fel. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és Sally nővérével megalapította a Sallyangie nevű folkduót. Anglia-szerte és Párizsban is turnéztak, albumuk 1969-ben jelent meg. A duó felbomlott, ezután Oldfield a fuvolán játszó Terry bátyjával zenélt együtt egy együttesben, majd a Kevin Ayers vezette Whole World-ben basszusgitáros lett. Velük dolgozott az Abbey Road stúdióban, ahol számos hangszerrel ismerkedett meg, sőt, ekkor már magnójával rögzítette zenei ötleteit.

Instrumentális demófelvételeit a kiadók elutasították, Richard Branson vállalkozó érdeklődését azonban felkeltette a szalag, és egyheti stúdióidőt biztosított számára. 1972 novemberében így rögzítették a Tobular Bells első részét, majd 1973 tavaszán a másodikat. A felvételeken Oldfield mintegy húsz hangszeren játszott, csak néhány zenész volt segítségére. A Tubular Bells a Virgin első kiadványaként jelent meg 1973-ban. Az album akkor vált hirtelen népszerűvé, amikor zenéjét Az ördögűző című horrorfilmben is felhasználták: a Tobular Bells a listák élére került, Oldfield Grammy-díjat kapott és a Virgin hat további albumra szerződött vele. A Tobular Bells megjelenésének 50. évfordulóján, idén tavasszal az anyagot modernizálva, különböző formátumokban újra kiadták.

Mike Oldfield eddigi pályája során a válogatások nélkül 26 lemezt adott ki. Changeling címmel 2007-ben jelent meg magyarul is olvasható önéletírása, amelyben családi, alkohol-, és drogproblémáiról is vall. Négyszer nősült és hét gyermeke született, 2009 óta a Bahama-szigeteken él. A zenész eddig egyszer járt Magyarországon, 1999. június 18-án a Live Then & Now című turné keretében a Kisstadionban adott koncertet. Akkor az 1998-as Tubular Bells III lemezről is előadott nyolc dalt.

Kiemelt kép: Mike Oldfield (Fotó: Facts.net)