Június 8-tól három új kiállítás nyílt a Virág Judit Galériában: Sas Miklós és Bodolóczki Linda festményei mellett Botos Péter, Hencze Tamás és Konok Tamás üvegszobrai is megtekinthetők július 17-ig.

Sas Miklós festészetében – saját szavaival élve – „a vizuális elemek szerveződését, viszonylatait” kutatja, a „figuralitás, vagy a táj látványa mögött is elsősorban a ritmusok, párhuzamok, ellentétek variációi, egybevágóságai” érdekelik. Zsúfolt képeivel, ciklusaival, egyfajta konstruktív harmóniára törekszik, ami a kompozíció hangsúlyait nyomon követve, az adott pillanatban bomlik ki a szemünk láttára. A Tér-szerkezet viszonylatok címet viselő kiállításhoz kapcsolódóan június 29-én Benedek Barna képzőművész tart tárlatvezetést.

A Változatok a geometriára – Üvegszobrok és festmények főleg Botos Péter munkásságára fókuszál: Az 1945-ben született művész szociológusnak tanult, de hobbiból érdeklődött az ásványok, a kristályok és az üveg iránt. 1989-ben alapította meg műhelyét, és néhány munkatársával elkezdtek optikai üvegekből nagy pontosságú üvegelemeket készíteni optikai műszerekhez, ipari eszközökhöz. Szobrai készítésekor hidegtechnikával munkálja meg az optikai üvegeket, a konstrukciói egyszerű, geometrikus alapformákból állnak. Első egyéni kiállítását 59 évesen, 2004-ben rendezte meg Kockázat (A Square Deal) címmel Magyarország első üveggalériájában, azóta munkái folyamatosan láthatók Európában, az USA-ban és Kínában is. Június 9-én Barabás Lajos műgyűjtővel közösen maga a művész tart tárlatvezetést. 

Bodolóczki Linda húsz évesen, 2011-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen, az úgynevezett „színes” osztályban. Intuitív, expresszív, vibrálóan színes képei egyfelől a magyar avantgárd szín- és formakincskészletéből merítenek, másfelől, Bodolóczki az absztrakt-expresszionista hagyomány tovább örökítője, akinek művei a tisztán színhatáson és faktúrán alapuló lírai absztrakció, illetve az erőteljes gesztusfestés útján fejlődnek. A homogén, nyugodt képterek harmonikusan megférnek a dinamikus, csíkos vagy pöttyözött, esetleg geometriai formákra bontott elemekkel, és ugyanez igaz a színhasználatra is. Bodolóczki a színskála egészét igyekszik használni, és szívesen rak a hordozóra egymást bemozgató, élénk, vibráló komplementer színpárokat. A Színekkel álmodom című kiállításhoz kapcsolódóan maga a művész és Hársfalvi Magdi művészettörténész két alkalommal, június 20-án és 27-én tart tárlatvezetést. 

Kiemelt kép: A Virág Judit Galéria belső tere (Fotó: portfolio.hu)