Augusztus 8-án három helyszínen ünneplik a cigány kultúra sokszínűségét: a cigány dal napján ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket az óbudai Kobuci Kertben, Nagyecseden és Vaján.

A cigány dal napját idén először rendezik meg, Rostás Mihály “Mazsi”, a Romengo vezetője ötlete alapján. A rendezvény fő helyszínén, a Kobuci Kertben 19 órától Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával és vendégeivel, Roby Lakatos, a Kanizsa Csillagai, Fekete Bori és Szinetár Dóra lép majd színpadra. A nagyecsedi II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban 20 órától az Amaro Trajo & Nagyecsedi Gyöngyszemek, valamint a Karaván Família ad koncertet, a Vajai Művelődéi Ház és Könyvtárban pedig 19 órától a Harmónia Folk Band, valamint a Ham ko Ham hallható.

A cigány dal napját a legendás észak-macedóniai cigány énekes-dalszerző, a 2016-ban elhunyt Esma Redzepova születésnapján tartják. Rostás Mazsi hangsúlyozta, a cigány kultúra sokszínűségét cigány és nemcigány művészek részvételével ünneplik meg, és a tervek szerint a következő években Európa több városa csatlakozik az eseményhez. „Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió valamennyi országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje” – fogalmazott a főszervező.

Kiemelt kép: Romengo zenekar (Fotó: Romengo)