Július 26. és 30. között várja a látogatókat az Utcazenészek Versenye Eger belvárosában. A programhoz idén további három fesztivál kapcsolódik: a Képzőművészeti Utcafesztivál, az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál és a VINO Kóstoló Borünnep.

Az immár 9. alkalommal megrendezésre kerülő Utcazenészek Versenye egri belvárosi vállalkozók összefogásával és Eger Önkormányzatának támogatásával indult útnak 2015-ben, Ábry Zoltán szervezésében. A versenyre idén 90 zenei formáció jelentkezett, amelyből az előzsűrizést követően 48 csapat indulhat a megmérettetésen. A rendezvény egyediségét az úgynevezett like érmék adják, miszerint az az utcazenész nyeri meg a város kedvence elismeréssel járó 500 ezer forintos díjat, aki az öt nap alatt a legtöbb like érmét gyűjti be a járókelőktől. Emellett szakmai zsűri is díjaz: a legjobb együttes, illetve a legjobb szóló/duó formációkat választják ki, 100-100 ezer forintos díjazással. A szakmai zsűri tagjai: Kollányi Zsuzsi (énekesnő), Szentmihályi Gábor (dobos, hangmérnök, zenei producer), Szolnoki Péter (Artisjus-díjas zenész) és Nagy Zoltán (zenei vezető, karmester).

Július 26-án a Képzőművészti Utcafesztivál Teleki Klári egri művészetpártoló szervezésében már negyedik alkalommal csatlakozik az ötnapos egri rendezvényhez. Célja, hogy a tehetséges amatőr festők, szobrászok és képzőművészek széles közönségnek mutathassák meg alkotásaikat. Jelentős újdonság, hogy idén nemcsak a zenészekre, hanem a festők alkotásaira is lehet like érmékkel szavazni. Ezzel szemben első alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál, amelynek keretében az előzsűrizést követően egy szakmai zsűri 12 fiatal feltörekvő zenekart hallgat meg és díjaz. Bár az Utcazenészek Versenye és az ÉTER Fesztivál két külön esemény, az együttműködésnek köszönhetően a 12 zenekarból kettőt az utcazenészek közül választanak ki. A tehetségkutató célja, hogy lehetőséget nyújtson az országban és a határon túl élő, amatőr magyar tehetségeknek a bemutatkozásra és a fejlődésre. Erre július 29-én kerül sor az Eszterházy téren. Végezetül: a rendezvény részeként a VINO Kostoló Borünnep keretében az egri borászok a legjobb fehér-, rozé-, vörös- és pezsgőboraikat mutatják be az érdeklődőknek a Dobó téren. A látogatók megismerhetik a pincészetek történeteit, a termőhelyek jellegzetességeit, valamint az adott borok készítésének folyamatát is.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Utcazenészek Versenyéről (Fotó: programturizmus.hu)