Július 24-én este nyolc órakor láthatja a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon Jean-Marie Chevret világhírű vígjátékát a Rózsavölgyi Szalon produkciójában, melynek címe: Amazonok – Három év múlva.

Töretlen sikerrel játszotta egészen három éven keresztül a Rózsavölgyi Szalon Jean-Marie Chevret számtalan színpadot megjárt, méltán elismert darabját, az Amazonokat. Egyértelmű, hogy a darab és a Szarka János által rendezett előadás messze túlmutatott egy átlagos bulvármű keretein, Hajnal Márton kritikus például azt írta a magyar bemutatóról a 7óra7 oldalon, hogy „habár a rendezésben a nagy női lázadás nem tűnik többnek egy csajos estékkel tarkított hétnél, az előadás néhol mégis belekap az emberi lélek mélységeibe”.

A 2003-as párizsi ősbemutató több mint 750 előadást élt meg, így nem csoda, hogy Chevret 2007-ben megírta a darab folytatását, ahogy az sem meglepő, hogy három év múlva a Rózsavölgyi Szalon is bemutatta a második részt, melynek címe Amazonok – Három év múlva. Ezt az előadást láthatja idén nyáron a Városmajorban a közönség. Nagy szerencse, hogy a második rész egy különálló, önmagában is értelmezhető alkotás, így az előzmények ismerete nem feltétele annak, hogy a nézők megértsék a történetet.

És hogy hogyan tudja egy rendkívül szórakoztató vígjáték a műfaj egyszerű kereteit meghaladni? Úgy, hogy mesterien vegyíti a humort és a mély, drámai pillanatokat – erre törekszik a drámaszöveg és a rendezés is. „Ha jó a vígjáték, persze hogy vannak mélységei. De fordítsuk meg a dolgot: komoly dráma is csupán akkor tud jól működni, ha ellenpontok, akár humoros helyzetek erősítik a drámai pillanatokat. Az Amazonokat történetesen csak azért nevezzük vígjátéknak, mert arányaiban valóban több benne a vígjátéki helyzet. De nem egy bohózat, nem akarjuk, hogy a nézők minden percben vastagon hahotázzanak” – mondta Náray Erika, az előadás egyik főszereplője az alkotói koncepcióról.

Jelenet az Amazonok – Három év múlva című előadásból (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

A három nő története a szabadság és párkapcsolat kérdéseit boncolgatja, vagyis azt a mindannyiunkat érintő problémát, hogy hogyan tudjuk megőrizni személyiségünk integritását egy-egy szerelmi kapcsolatban, fel kell-e oldódnunk a másik emberben, vagy maradhatunk-e önmagunk párunk mellett. Martine, Annie és Micky három nagyon erős személyiség, bonyolult pszichológiai megformálásban három komplex élettörténetet jelenítenek meg, különböznek egymástól, de élethelyzeteik hasonlóak. Az Amazonok – három év múlva szerintem elképesztően jó korrajz. Fantasztikusak ebben a francia szerzők. Nemcsak a maiak, hanem a klasszikusok is. Ez a darab is könnyed, tele zseniális és nagyon mai mondatokkal, mégis van benne egy humorral körbevont mély kritika is a korról, amelyben élünk” – nyilatkozta a Micky-t alakító Auksz Éva az előadásról.

A produkciót frissé és életszerűvé teszi az is, hogy szerzője, Jean-Marie Chevret ízig-vérig színházi ember: nemcsak író, hanem színész is, így pontosan érti és érzi a színpadi struktúrát és azt a beszédmódot, amely jól áll a színpadnak. Az Amazonok – Három év múlva című darab emiatt egyáltalán nem lesz túlbeszélt vagy túlzottan irodalmias, hanem nagyon közel áll a mindennapi beszédstílusunkhoz, s ezáltal képes a történetet is nagyon közel hozni hozzánk.

De mit sem érne a remekbe szabott szöveg, ha nem három nagyszerű színésznő interpretálásában hallanánk. Györgyi Anna, Auksz Éva és Náray Erika összetett szerepformálása teszi azzá ezt az előadást, ami. És ne feledkezzünk meg a férfiszerepeket alakító művészekről sem, Ozsgyáni Mihályról és Héricz Patrikról. A közönség a második részben pedig egy új mellékszereplőnek is örülhet, a Pablo nevű karaktert alakító Sztarenki Pálnak.

Kellemes nyári esti programnak ígérkezik tehát az Amazonok – Három év múlva a Városmajori Szabadtéri Színpadon, de aki nemcsak nevetni szeretne, hanem az emberi kapcsolatok mélységéről is meg akar tudni valami fontosat, garantált, hogy nem fog ezúttal csalódni.

Jelenet az Amazonok – Három év múlva című előadásból (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

Kiemelt kép: Györgyi Anna, Náray Erika és Auksz Éva (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)