Szilágyi Fanni, Fazekas Máté és Dér Asia – három elsőfilmes rendező, akiknek alkotásához filmgyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága.

Veszélyes lehet a fagyi címmel, a filmalap 67 millió forintos támogatásával készül Szilágyi Fanni (A csatárnő bal lába életveszélyes) első mozifilmje, aminek forgatása a tervek szerint 2020 áprilisában kezdődik meg. A 2021-ben mozikba kerülő alkotás középpontjában egy egypetéjű ikerpár áll, akik szerelmi háromszögbe keverednek. A történet érdekessége, hogy az eseményeket két szemszögből ismerjük majd meg. A film producerei Pataki Ágnes és Kenesei Edina, a szereplőválogatás folyamatban van.

Fazekas Máté Kilakoltatás munkacímen készíti első mozifilmjét, amelyhez szintén 67 millió forintot ítéltek meg. A dramedy egy fiatal és elszánt bírósági végrehajtó és egy kilakoltatás előtt álló elkeseredett, idős néni heroikus küzdelmét mutatja be egyetlen napba sűrítve. A forgatás késő tavasszal kezdődik Budapest külső kerületeiben. A főszerepekben a Vígszínház Kaszás Attila-díjas színésze, Orosz Ákos és a Nemzeti Színház művésze, a Jászai Mari-díjas Nagy Mari lesz látható, a végrehajtó húgát pedig a Katona József Színházból ismert Mészáros Blanka alakítja. A filmet egy női operatőr, Tóth Judit Evelin fényképezi, a producere Osváth Gábor és Fülöp Péter lesz.

Dér Asia egy dokumentumfilmet készíthet el, amihez a Filmalap 24 millió forintos támogatását ad. A Nem haltam meg címet viselő alkotás egy sikeres, pörgős életet élő galerista mindennapjait követi végig, aki 51 évesen tudja meg, hogy hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 8 százalék, ő mégis a szembenézés lehetőségeként tekint betegségére: meg akar változni gyökerestül. A betegséget végül sikerül legyőznie, de mihez kezd a győztes csata után? A film producere Meggyes Krisztina, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, a forgatás – amelyet két éves előkészület előzött meg – novemberben kezdődik, az elkészült művet pedig a tervek szerint 2022-ben tekinthetjük meg.

Kiemelt kép: Dér Asia (fotó: Domokos Balázs), Fazekas Máté (fotó: film.hu), Szilágyi Fanni (fotó: Sághy Tímea)